Regionaal

Het is wachten op een mazelenuitbraak. ‘Die komt er sowieso.’

Artsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht weten het zeker: Er komt een mazelenuitbraak in onze regio. Vorige week was er één in Eindhoven en net als daar is het aantal gevaccineerde kinderen hier te laag om zo’n uitbraak te voorkomen.

“Willen we voorkomen dat kinderen ziek worden en in het ziekenhuis belanden, dan moeten we 95 procent van de jonge kinderen vaccineren tegen de mazelen, bof en kinkhoest”, duidt kinderarts Moniek Corcoran de situatie.

Dat percentage halen we al een tijd niet meer, blijkt uit de meest recente gegevens van de GGD.

Lage vaccinatiegraad

In Rotterdam is het slechts 81 procent, maar Ridderkerk voldoet met 85% ook niet aan de gestelde norm. In Dordrecht is 88 procent gevaccineerd en samen met Zwijndrecht (90 procent) en Barendrecht (91 procent) scoren die gemeente nog hoog op de vaccinatiegraadladder. Alblasserdam scoort dan met 73 procent weer een stuk lager. Het past in een landelijke trend, waarbij meer dan voorheen vraagtekens worden gezet bij de nut en noodzaak van inentingen.

“Dit is natuurlijk een regio waar het geloof een rol speelt, maar we zien ook dat ouders alternatieven voor een vaccin denken gevonden te hebben. En dat kan best gevaarlijk zijn”, zegt de kinderarts.

Gevolgen

Het doormaken van een mazelenbesmetting kan op het oog goed afgelopen zijn voor een kind, op langer termijn kan het grotere gevolgen hebben omdat het de weerstand tegen andere ziekten vermindert.

Bekijk onderstaande reportage, waarin de artsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis uitleggen wat er aan de hand is.

Door Coen Theuwis van mediapartner: RTV Dordrecht