Regionaal

Het Nationale Vuurwerk is terug van weggeweest

Na twee stille jaren wordt de jaarwisseling in Rotterdam eindelijk weer ingeluid met het Nationale Vuurwerk en het Nationale Kinder Vuurwerk. Evenals eerdere jaren vindt de vuurwerkshow plaats bij de Erasmusbrug in Rotterdam-Centrum. Het Nationale Kinder Vuurwerk is zoals gebruikelijk te zien vanaf de Holland Amerikakade, nabij de Cruiseterminal. Net als in 2019 worden er ook in andere delen van Rotterdam vuurwerkshows georganiseerd. In de wijk Nesselande kunnen bezoekers vanaf de Siciliëboulevard een vuurwerkspektakel zien losbarsten boven de Zevenhuizerplas en in Hoek van Holland wordt de hemel boven het strand in vuur en vlam gezet.

Burgemeester Aboutaleb

Sinds 2012 wordt het Nationale Vuurwerk georganiseerd in opdracht van de Gemeente Rotterdam. Burgermeester Aboutaleb is dan ook blij dat het spektakel dit jaar weer doorgaat: “Met het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug, het Kinder Vuurwerk en de shows in Hoek van Holland en bij de Zevenhuizerplas bieden we Rotterdammers geweldige opties om de komst van het nieuwe jaar samen feestelijk in te luiden. En bovendien vormen deze professionele shows een veilig en veel mooier alternatief voor het afsteken van particulier vuurwerk.”

Organisatie dolblij

De vuurwerkshows zijn een productie van Het Nationale Vuurwerk BV (samenwerking van JMR Event Makers en Fjuze). De producenten zijn eveneens dolblij dat de Gemeente Rotterdam weer groen licht heeft gegeven. Mark Rouwenhorst (JMR Event Makers) “Het Nationale Vuurwerk is door de jaren heen een echte traditie geworden. Tienduizenden bezoekers en miljoenen televisiekijkers genoten jaarlijks van de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug en later kwamen daar de vuurwerkshows in Hoek van Holland en Nesselande bij. Het was dan ook heel vervelend dat de coronapandemie twee achtereenvolgende jaren roet in het eten gooide. En wat voor het Nationale Vuurwerk geldt, geldt natuurlijk ook voor het Nationale Kinder Vuurwerk. Daar zijn we in 2017 mee begonnen en dat was direct een doorslaand succes. De afgelopen jaren ging ook het Kinder Vuurwerk niet door, dus er zijn veel jonge kinderen die nog nooit een echte vuurwerkshow in levenden lijve hebben gezien. Die hopen wij dit jaar te ontvangen op de Holland Amerikakade. Dat gezegd hebbende, is het aantal beschikbare plaatsen voor het Kinder Vuurwerk beperkt en de interesse razend groot. Ik raad iedereen dan ook aan om onze website en social mediakanalen goed in de gaten te houden en tijdig een kaartje te reserveren.”

Slag naar duurzaamheid

Bij Het Nationale Vuurwerk wordt er hard gewerkt om het vuurwerk zo duurzaam mogelijk te maken. Dat begint al bij het feit dat er ruim 60.000 mensen op de kades staan en meer dan een miljoen kijkers op tv naar het vuurwerk kijken die zelf geen vuurwerk afsteken. In verhouding tot deze grote aantallen op de kade steken we relatief weinig vuurwerk af, om ook nog eens een veel grotere impact te maken dan dat deze mensen zelf vuurwerk zouden afsteken. We maken tot zover mogelijk gebruik van duurzaam vuurwerk waarvan we het afval kunnen recyclen. En bij dit duurzame vuurwerk is de stof die nodig is om de mooie kleuren te veroorzaken vervangen door een aanzienlijk duurzamere stof. We hebben de ambitie om uiteindelijk Het Nationale Vuurwerk volledig klimaat neutraal te maken. Het vuurwerkbedrijf dat wij inhuren is Dream Fireworks. Zij compenseren hun CO2 uitstoot door jaarlijks te doneren aan Trees for All.