Regionaal

Hoe gastvrij zijn evenementen?

Op donderdag 13 september presenteerde Marianne Dijkshoorn met trots haar boek Maak je event toegankelijk voor iedereen in de Van Nelle Fabriek. Een boek met tips en tricks voor het optimaliseren van een evenement voor mindervalide bezoekers. Voor vele Rotterdamse evenementlocaties staat dit onderwerp al hoog op de agenda, maar Van Nelle Fabriek Events denkt dat het nog beter kan. Hiermee onderstreept Van Nelle Fabriek Events de ambitie van organiserend Rotterdam om ervoor te zorgen dat evenementen en locaties voor iedereen te bezoeken zijn. Pas dan voelen mensen zich echt welkom.

Henk van Maanen, directeur van Van Nelle Fabriek Events, ontmoette Marianne Dijkshoorn dit voorjaar na aanvang van een reclamevideo van Startfoundation die opriep dat mensen met een beperking gewoon aan het werk wilde. Startfoundation verzorgde een match site en koppelden Marianne en Henk die schreef dat ze bij een evenementenorganisatie wilde werken. Bij een lunch vroeg Henk hoe toegankelijk Marianne de locatie vond omdat ze toegankelijkheid deskundige is. Zij vond het in eerste instantie niet zo goed toegankelijk (o.a. geen informatie op de website) en Henk vroeg haar meteen voor een toegankelijkheidsonderzoek. Naar aanleiding daarvan is de Van Nelle Fabriek nadrukkelijk bezig met betere toegankelijkheid.


Uniek in zijn soort

Het boek ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’ is uniek in zijn soort. ‘Uniek ja, en dat is kwalijk – want het onderwerp verdient veel meer aandacht,’ aldus Henk van Maanen. ‘Wij dragen de missie van Marianne Dijkshoorn een warm hart toe. We vinden dat alle Rotterdamse evenementen en locaties ook prettig moeten zijn voor mindervalide mensen. Daarom hebben wij organiserend Rotterdam vandaag uitgenodigd voor de lancering van dit boek én bieden we iedereen die komt het boek aan.’

Laat vraag en aanbod elkaar ontmoeten

Vraag en aanbod met betrekking tot dit onderwerp zijn nog niet in balans. De behoefte aan beter toegankelijke evenementen is er wel degelijk. Hierbij gaat het niet alleen om fysieke ingrepen, maar ook om heldere informatieverstrekking. ‘Het is in Nederland niet goed geregeld, terwijl één op de acht Nederlanders een beperking heeft. Eén van de weinige locaties die serieus met toegankelijkheid bezig is, is de Van Nelle Fabriek,’ aldus Marianne Dijkshoorn.

Marianne Dijkshoorn is expert op het gebied van toegankelijkheid van evenementen. Ze is ook ervaringsdeskundige: ze is slecht ter been, organiseert regelmatig zakelijke evenementen én is gek op festivals. Met haar bedrijf Welkom Toegankelijkheid & Evenementen adviseert zij organisatoren en locaties. Ze geeft lezingen en doet toegankelijkheidsonderzoeken. Haar missie is dat iedere bezoeker op een evenement zich welkom voelt. Voor Dijkshoorn is haar missie geslaagd als toegankelijkheid niet meer uniek maar normaal is: als mensen met een beperking er niet meer van opkijken.