Hoe kan ik makkelijk een visum voor Kenia aanvragen?

Kenia is een van de weinige landen met een volledig gedigitaliseerd visumaanvraagsysteem. Hoewel dit het aanvragen een stuk gemakkelijker maakt, kan het voor sommige mensen nog best ingewikkeld zijn. In dit artikel kun je lezen hoe je eenvoudig het visum voor Kenia aan kunt vragen en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Geen papieren visums meer

Terwijl de meeste landen hun visumsysteem tijdens corona tijdelijk hadden uitgeschakeld, was Kenia druk bezig met het upgraden van hun visumsysteem toen er niet veel gereisd werd. De belangrijkste reden hiervoor was volgens de regering om de veiligheid in het land sterk te verbeteren. Als resultaat heeft Kenia nu een uitsluitend digitaal visumsysteem. Met andere woorden, je kunt jouw visum voor Kenia alleen nog maar online aanvragen. Papieren visums zijn niet meer verkrijgbaar omdat de Keniaanse overheid alle fysieke visumloketten heeft gesloten, ook die op de luchthavens. Je kunt in Kenia dus geen visa on arrival meer aanvragen. Alles moet voor vertrek worden geregeld, en je kunt alleen reizen als het visum is goedgekeurd voordat je op je vlucht stapt.

Hoe online aanvragen?

Zoals voor bijna alle visums geldt, is de onlineversie veel gemakkelijker aan te vragen dan de papieren versie. Om het visum voor Kenia aan te vragen, navigeer je gewoon naar het online-aanvraagformulier en vul je jouw persoonlijke gegevens en reisgegevens in. Het is belangrijk om te weten dat kinderen jonger dan 15 jaar geen visum nodig hebben om naar Kenia te reizen, op voorwaarde dat ze met hun ouder(s) reizen. Ze moeten echter wel worden vermeld op het aanvraagformulier, omdat daarin wordt gevraagd of je met minderjarigen reist. Nadat je het formulier hebt ingevuld, moet je de gevraagde kosten betalen. Daarna word je gevraagd om de vereiste documenten te uploaden.

De juiste documenten indienen

Afhankelijk van het doel van jouw reis, word je gevraagd om verschillende documenten te uploaden. Ongeacht het doel van je reis, moet je een foto van jouzelf (selfies zijn toegestaan) en een scan van je paspoort indienen. Vervolgens moet je een boekingsbevestiging van je hotel of resort uploaden, of een uitnodigingsbrief van je gastheer of gastvrouw als je bij vrienden of familie logeert. Dit mag ook een (informele) e-mail of sms zijn. Dit laatste moet hun volledige naam bevatten, jouw volledige naam en het adres in Kenia. Bij verblijf bij vrienden of familie moet je ook een kopie van hun paspoort of identiteitskaart uploaden. Deze moet toebehoren aan de persoon die de uitnodigingsbrief heeft geschreven.

Gemiddelde goedkeuringstijd

Eenmaal goedgekeurd, ontvang je het visum per e-mail. Je moet het visum afdrukken en tijdens jouw reis bij je dragen, want er kan om gevraagd worden tijdens een steekproefsgewijze controle. Het visum Kenia wordt gemiddeld binnen 4 tot 8 werkdagen goedgekeurd. Zoals bij alle visumaanvragen kan er echter altijd vertraging optreden. Daarom is het altijd aan te raden om je visum aan te vragen zodra je weet dat je op reis gaat. Omdat het visum drie maanden geldig is, heb je in dat opzicht over het algemeen aardig wat speling.

Door: Visumbuitenland.nl