‘Houd de lijn vrij!’ trapt campagne af met manifest

Vandaag start de landelijke campagne ‘Houd de lijn vrij!’. Belangrijk onderdeel is een manifest dat gemeenten oproept de ‘Houd de lijn vrij’- stoeptegel bij geleidelijnen te plaatsen. Deze opvallende blauwe stoeptegel attendeert weggebruikers op het vrijhouden van geleidelijnen. Hoe meer gemeenten deze stoeptegel in het straatbeeld opnemen, hoe veiliger mensen met een visuele beperking over straat kunnen.

Manifest

De ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegels liggen al in verschillende gemeenten, waaronder Zaanstad, Huizen en Venlo. ‘Houd de lijn vrij!’ wil ervoor zorgen dat de stoeptegels in nog veel meer gemeenten bij de geleidelijnen komen, zodat iedereen deze lijnen voortaan vrijhoudt. Door het manifest op houddelijnvrij.nl te ondertekenen, kunnen inwoners hun eigen gemeente aansporen de speciale stoeptegels te plaatsen.

Van groot belang

Voor mensen die slechtziend of blind zijn is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Zij volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Maar omdat veel Nederlanders niet weten waar de lijnen voor dienen, staan er vaak obstakels op. Van tassen en fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat levert lastige en vaak zelfs gevaarlijke situaties op.

Stoeptegel ‘Houd de lijn vrij!’

De ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel is blauw en draagt het campagnepictogram: een figuur die met zijn taststok over de geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’. Gemeenten kunnen deze zelf bij de geleidelijnen plaatsen. Zo wordt structureel aandacht gevraagd voor het vrijhouden van geleidelijnen. Met als doel dat mensen met een visuele beperking veilig en zelfstandig hun weg kunnen vinden.

Campagne ‘Houd de lijn vrij!’

Sinds 2018 vraagt de campagne ‘Houd de lijn vrij!’ jaarlijks aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen. Deze landelijke campagne is een initiatief van het Bartiméus Fonds en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Oogvereniging, Koninklijke Visio, Bartiméus en de Robert Coppes Stichting.

De campagne ‘Houd de lijn vrij!’ wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw, binnen de programmalijn ‘Voor elkaar!’.