HPV-vaccinatie voor 19.448 meisjes

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) nodigt de komende tijd 19.448 meisjes uit de regio Rotterdam-Rijnmond uit voor de HPV-vaccinatie. De brief hierover van het RIVM valt deze week bij hen op de deurmat.

De prikken van het Rijksvaccinatieprogramma zijn onverminderd belangrijk. Ze beschermen kinderen tegen ernstige infectieziekten. Door het coronavirus worden geen vaccinatiedagen georganiseerd. Als alternatief daarvoor wordt een groep van 19.448 meisjes uit de regio uitgenodigd om de HPV-vaccinatie te komen halen op een CJG-locatie. Het gaat om de meisjes die zijn geboren in 2008 en meisjes uit 2007 die nog niet alle prikken hebben gehad. Meisjes uit 2004 en 2005 die nog niet zijn gevaccineerd tegen HPV krijgen opnieuw een uitnodiging; als ze willen, kunnen ze de prikken alsnog halen.

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken (voor meisjes van 15 jaar en ouder drie) en beschermt tegen het humaan papillomavirus (HPV), het virus dat onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De uitnodiging voor de eerste prik versturen wij tussen nu en augustus 2021. Daarna volgt een tweede uitnodiging. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat de meisjes beide prikken halen.

Een prik? Zo gepiept!

Wilt u meer weten over vaccineren, het Rijksvaccinatieprogramma en de twaalf infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd? De website eenprikzogepiept.nl staat boordevol betrouwbare informatie. Op eenprikzogepiept.nl/contact ziet u op welke manieren u het CJG kunt bereiken. De professionals van het contactcentrum staan u graag te woord en kunnen u voor een persoonlijk gesprek verwijzen naar een jeugdarts of jeugdverpleegkundige bij u in de buurt.

Over het Centrum voor Jeugd en Gezin

CJG Rijnmond maakt gezond en veilig opgroeien mogelijk in de gemeenten Albrandsaard, Barendrecht, Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne. Daarvoor zien de CJG-professionals alle kinderen regelmatig, vanaf de geboorte tot zij 18 jaar zijn. Uitvoeren van het Rijksvaccinatieprogramma is een basistaak van het CJG. Voor deze vaccinaties wordt iedereen persoonlijk uitgenodigd. Er is altijd een priklocatie in de buurt en de vaccinaties zijn gratis.