Regionaal

Ikazia eerste ziekenhuis in de Benelux dat kiest voor duurzame zuurstof  

Het Ikazia Ziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis in de Benelux dat een duurzaam partnerschap aangaat met Air Liquide Healthcare. Vanaf 1 januari 2024 zet het ziekenhuis een nieuwe standaard door te kiezen voor vloeibare zuurstof met het Eco Origin label. Hiermee wordt de CO₂ -uitstoot met 86% verminderd. Ikazia onderscheidt zich hiermee op milieubewustzijn in de gezondheidszorg. 

Reductie CO₂ -uitstoot

Matthijs de Vroed, aanjager Duurzaamheid in Ikazia, benadrukt het belang van deze stap: “Deze reductie van onze uitstoot betekent jaarlijks een vermindering van 16.000 kg CO₂ . Daarnaast werkt Air Liquide de komende jaren aan het volledig elektrificeren van zijn vrachtwagens, waardoor we onze ecologische voetafdruk nog verder kunnen verkleinen.” 

Zuurstof: vloeibaar of gas?

Het Ikazia Ziekenhuis maakt gebruik van vloeibare zuurstof die bij -183° C wordt getransporteerd en opgeslagen, wat een efficiëntere logistiek mogelijk maakt in vergelijking met gasvormige zuurstof. Op het ziekenhuisterrein worden twee grote tanks gebruikt om de vloeibare zuurstof op te slaan, voordat deze wordt omgezet naar het ademvriendelijke gas dat jaarlijks goed is voor maar liefst 78 miljoen liter. 

Visie Ikazia op duurzaamheid

Deze beslissing is in lijn met de bredere duurzaamheidsvisie van Ikazia. Matthijs de Vroed benadrukt: “We willen een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van onze patiënten, medewerkers en onze omgeving door onze impact op klimaat en milieu te minimaliseren en onze positieve invloed op gezondheid te vergroten. In de komende jaren zullen we onze CO₂ -uitstoot verder verminderen, bijdragen aan circulariteit en een gezonde omgeving creëren.” 

Het Ikazia Ziekenhuis zet hiermee een belangrijke koers uit in de gezondheidszorg, waar duurzaamheid en gezondheid hand in hand gaan, terwijl het actief bijdraagt aan een groenere toekomst.