Regionaal

Ikazia start vrijwilligersproject Ika-maatjes

Om zieke kindjes in Ikazia een beter en sneller herstel te bieden, is het Rotterdamse ziekenhuis gestart met het vrijwilligersproject Ika-maatjes. Met dit project zetten vrijwilligers zich in om activiteiten met kindjes te ondernemen tijdens hun opname.

Door bijvoorbeeld met ze te knutselen, te tekenen, een spelletje te doen of naar buiten te gaan, worden de kindjes op een laagdrempelige manier in beweging gebracht.  “Wij merkten dat sommige kindjes op de pediatrie-afdeling meer aandacht nodig hadden. Aan de hand van spelletjes en activiteiten laten onze vrijwilligers het kind zich tijdens de opname ‘kind’ voelen, en niet alleen patiënt, wat bijdraagt aan een beter en sneller herstel”, aldus Ilonka Verschoor, medisch pedagogisch zorgverlener in Ikazia.

Samen knutselen en tekenen

Het eerste kindje dat in Ikazia kennismaakte met een Ika-maatje is de 2,5-jarige Roan Verhagen uit Spijkenisse. Roan verbleef een nachtje in het ziekenhuis, na een ongelukkige val van de trap. “Het was fijn dat Ika-maatje Vera mij even kon ontzorgen door Roan te vermaken. Roan en Vera hebben samen geknutseld en tekeningen gemaakt. Het was fijn hem  zo opgewekt te zien, dat gaf mij rust. Ik vind het een goed bedacht concept!”, aldus mevrouw Verhagen.

Ontzorgen van ouders

Ika-maatje Vera vult aan dat dit project er ook is om ouders te ontzorgen. “Wij blijven bij de zieke kindjes en ondernemen activiteiten met ze. Wij proberen de kindjes zo snel mogelijk weer hun normale leven terug te geven door spelletjes met ze te doen of door ze mee te nemen naar de speeltuin. Op die manier halen we ze uit de ziekenhuissfeer wat bijdraagt aan een sneller herstel. Zo zijn we samen beter voor elkaar! ”, aldus Vera.