Regionaal

Ikazia Ziekenhuis kleurt toren paars voor IBD- patiënten

Vermoeidheid, oppassen met eten, altijd op zoek naar een toilet en nooit weten wanneer de ziekte weer opvlamt. Het zijn allemaal beperkingen die het dagelijks leven van patiënten met een chronische darmontstekingsziekte zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, ernstig kunnen verstoren. Deze ziekten worden ook wel Inflammatory Bowel Diseases (IBD) genoemd. Patiënten kunnen hieraan veel verborgen leed en hinder ervaren. De ziekte is vaak niet direct zichtbaar, maar de impact op het dagelijks leven groot. Om het bewustzijn bij vrienden, familie, collega’s, maar ook werkgevers rondom deze ziekte te vergroten, kleurt de Ikazia-toren paars op dinsdag 19 mei, Wereld IBD-Dag.

Persoonlijke aandacht

Speciaal voor mensen met IBD is er binnen het Ikazia Ziekenhuis het Maag- Darm- Levercentrum. Patiënten krijgen hier veel persoonlijke aandacht doordat ze zorg krijgen van een vaste behandelaar en een vaste MDL- verpleegkundige: “In Ikazia weten we precies welke patiënt we tegenover ons hebben waardoor we goede kwaliteitszorg kunnen bieden. We bouwen een langdurige relatie met de patiënt op waardoor hij of zij vertrouwd raakt met de afdeling”, aldus MDL-arts Pieter ter Borg.

IBD-behandelingen

Patiënten met IBD worden jarenlang behandeld met medicijnen om de ziekte rustig te houden. “Alle medicijnen die voor IBD op de markt zijn, kunnen bij Ikazia worden voorgeschreven, zo kunnen wij patiënten de best mogelijke behandeling geven. Ook tijdens de huidige periode gaan de behandelingen van IBD-patiënten die in het ziekenhuis moeten plaatsvinden, vooral infusen met medicatie, gewoon door. Afspraken op de polikliniek worden waar mogelijk vervangen door telefonische consulten. Noodzakelijke scopieën kunnen plaatsvinden, maar scopieën waarbij dit verantwoord is, zijn uitgesteld”, vertelt Ter Borg. “Het MDL-centrum doet mee aan een aantal wetenschappelijke IBD-studies en overlegt maandelijks met andere ziekenhuizen in de regio over de best mogelijke behandeling voor moeilijk te behandelen IBD-patiënten. Daarnaast zijn we begin vorig jaar gestart met een speciaal MDL-spreekuur op onze Polikliniek in Ridderkerk – Slikkerveer. Zo kunnen we onze patiënten zorg dichtbij huis bieden. Wat ons betreft mag deze ziekte zeker meer onder de aandacht gebracht worden. Het initiatief om de Ikazia toren paars te kleuren, steunen wij dan ook van harte!”

Foto: DigiDaan