Regionaal

Informatiedag op de Begraafplaats IJsselmonde

‘Opnieuw leven in de begraafplaats blazen , het klinkt een beetje vreemd in de oren, maar sluit goed aan bij het idee van de open dag. Hèlen Mainasse en Mirjam Boogaard van MB Uitvaartzorg willen samen met begraafplaatsbeheerder Cor Vink de vernieuwde begraafplaats opnieuw op de kaart zetten door middel van een informatiedag op zaterdag 19 oktober 2019.

Het geheel nieuwe, onlangs in gebruik genomen multifunctionele rouwcentrum was daar vooral de reden voor. Deze informatiedag staat in het teken van het bespreken van je uitvaartwensen.

,,Het is beslist geen uitvaartbeurs waar leveranciers met stands staan, het gaat hier wel degelijk om informatie delen”, zegt Mainasse.

Het programma is veelzijdig en bestaat uit de volgende onderdelen:
– Een wilsverklaring
– Afscheidsfotografie
– Nieuwe manier van thuis opbaren
– Het maken van een gedenksteen
– Rouwdrukwerk
– Rouwverwerking in diverse categorieën
– Een bloemist
– Grafverzorging
– Dominee Hermie Hummel geeft, geeft als prediker en geestesverzorger,  een lezing over levensbeschouwing rondom het levenseinde. Hoe bereid je je voor op je laatste dagen? Hoe kun je ’tevreden zijn met mijn lot’?

Feyenoord en de uitvaart
Mainasse en Boogaard  zijn naast uitvaartverzorger ook christen en Feyenoord fan. Vooral dat laatste element willen ze met de uitvaart laten samensmelten. 

,,Cremeren is in veel geloofsgemeenschappen niet aan de orde, maar ‘gewoon’ begraven gaat ook veranderen. En juist veel Feyenoorders kiezen voor cremeren, maar wat doe je met de as?”
Hierdoor kwamen ze in Oud-IJsselmonde uit. In de afgelopen vijf jaar heeft Cor Vink de begraafplaats een boost gegeven.  Zo zijn alle hoge heggen en dorre struiken weg,  zijn er verschillende gedenkplaatsen gemaakt voor urnen en uitstrooien. Daarnaast hebben ook verloren kindjes, Feyenoord en de binnenvaart hier een speciale plaats gekregen.

Tot slot is het oude koetshuis  een multifunctioneel uitvaartcentrum geworden met mogelijkheden tot opbaren en een afscheidsdienst en begraven  op één locatie. De informatiedag duurt van 10:30 tot  17:00 uur. De toegang is gratis. Je kunt de hele dag vrij inlopen.

Door Willeke Havenaar