Judith Meurs (16) en Mick de Kruijff (17) nieuwe jeugddijkgraven van Nederland

De jeugdbestuurders van waterschap Hollandse Delta Judith Meurs en Mick de Kruijff zijn verkozen tot de nieuwe jeugddijkgraven van Nederland. Dit gebeurde tijdens een landelijke bijeenkomst van jeugdbestuurders van de waterschappen in het weekeinde van 8 en 9 februari in Utrecht. Een bijzondere keuze, omdat het voor het eerst om een duo gaat.

Klimaattop

Judith Meurs: “Voor Mick en mij was het heel natuurlijk om ons samen kandidaat te stellen. Wij vullen elkaar goed aan. Onze keuze was ook ingegeven omdat er in oktober een grote wereldwijde klimaattop georganiseerd wordt in Nederland. Met z’n tweeën kunnen wij daar meer werk voor verzetten. Iets dat meer dan de moeite waard is, gegeven de huidige klimaatveranderingen.”

Jeugddijkgraaf

Judith Meurs en Mick de Kruijff vertegenwoordigen de afgelopen anderhalf jaar waterschap Hollandse Delta als jeugdbestuurders. De jeugdwaterschappers van Hollandse Delta nemen het stokje over van Jiska Taal die vanuit het Hoogheemraadschap Delfland afgelopen jaar voorzitter was. De functie is voor een jaar, daarna wordt een nieuwe jeugddijkgraaf gekozen uit de bestuurders.

Invloed

Mick de Kruijff: “Met z’n tweeën kunnen wij meer inhoudelijke aandacht geven aan deze functie. Wij hebben ons tot doel gesteld om tijdens onze bestuursperiode andere jongerenorganisaties aan te spreken. Samen met hen trekken wij op naar de Global Climate Adaptation Summit in oktober. Wij staan aan het begin van ons leven, wij willen daar invloed op uitoefenen. Nu kunnen wij dat.”

Mick de Kruijff geeft uitleg


Jeugdwaterschap

De nieuwe jeugddijkgraven zijn voorzitter van het nationale jeugdwaterschapsbestuur. Dit bestuur bestaat uit jongeren tussen de 14 en 18 jaar afkomstig uit alle 21 waterschappen van Nederland. Het belangrijkste doel van de jonge bestuurders is om andere jongeren meer te leren over het waterschap. De jeugdbestuurders zijn de brug tussen de jongeren en het bestuur van de waterschappen. Afgelopen jaar vierde het jeugdwaterschapsbestuur zijn 10-jarige lustrum. 

De Global Commission on Adaptation, onderdeel van de Verenigde Naties, is in oktober 2018 opgericht in de Den Haag door toenmalig Verenigde Naties secretaris-generaal Ban Ki-moon. De top vindt plaats op 22 oktober in Nederland.

Meer over het landelijk jeugdwaterschap is hier te vinden en op Instagram.