Koningsdag 2021, een coronaproof feest?

Vanwege Covid-19 was in 2020 Koningsdag omgetoverd naar Woningsdag. Oranjeverenigingen in het land hebben met elkaar manieren gezocht om deze dag, ondanks de maatregelen, nog een feestelijk tintje te geven. Waar de organisatie nu op volle toeren is, is de wereld nog in de greep van dit virus. Hoe gaan we Koningsdag, in de regio, feestelijk vieren?

Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana in Hendrik-Ido-Ambacht geeft aan dat de veiligheid van iedereen voorop staat en dat het een logisch gevolg is, dat deze dag niet in zijn traditiegetrouwe vorm kan plaatsvinden. Daarentegen willen ze deze dag niet ongezien voorbij laten gaan. 

Koers

De organisatiekoers van Koningsdag zal haar invulling nog moeten vinden. Doorgaan op “ouderwetse” wijze, of op een ander spoor met invloeden vanuit de aangepaste vorm in 2020, Woningsdag? Dat de gestelde koers rekening moet houden met bijeenkomsten en evenementen welke corona-proof zijn, is geen twijfel over mogelijk. Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana richt zich op diverse vormen, rekening houdend met passende activiteiten voor alle doelgroepen. Meerdere mogelijkheden, zodat de uiteindelijke festiviteiten aangepast worden op de dan geldende coronamaatregelen.

Meedenken

De voorzitter van Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana roept al haar leden op om online deel te nemen aan de algemene ledenvergadering, zodat zij kunnen meedenken in een passend alternatief en op de hoogte gesteld worden van de huidige voortgang. De voorzitter, Eyup Karso, zegt hierover: “Koningsdag is altijd al een evenement geweest, waarbij het Koningshuis, verbinding, saamhorigheid en inclusiviteit centraal staan. Ondanks een aangepaste vorm is onze ambitie dit voor 2021 in stand te houden”.

Foto: Michael Dinger