Regionaal

Kunstroute van Rotterdamse Dakendagen op dak van Winkelcentrum Zuidplein krijgt vorm

42 kunstenaars transformeren deze weken een daklandschap van zes voetbalvelden boven op Winkelcentrum Zuidplein. Daar zitten bekende namen bij zoals Opperclaes, ALL CAPS en fotograaf des vaderlands Marwan Magroun. Alle kunstenaars hebben een connectie met Rotterdam-Zuid, omdat ze daar zijn geboren, wonen en/of werken. De werken worden geïnspireerd door de verhalen van buurtbewoners, die zijn opgetekend door Stichting Wijkcollectie. Het project Bovenop Zuid is een van de manieren waarop Rotterdamse Dakendagen de doorgaans onbenutte ruimte op daken in de stad in gebruik neemt. Van 1 t/m 30 juni zijn meer dan 75 individuele werken te zien, die samensmelten met de omgeving en de bestaande objecten op de daken. In totaal is de wandeling 1 kilometer lang. Toegang tot het dak kost €3,50 en reserveer je online. Tickets voor Bovenop Zuid zijn te koop op rotterdamsedakendagen.nl/bovenopzuid.

Potentie van daken in de stad

Met Bovenop Zuid neemt Rotterdamse Dakendagen onbenutte ruimte in gebruik, boven op een van de drukste ov-knooppunten van Nederland. De ruim 18,5 km2 plat dak in Rotterdam (zo’n 18,5 keer de Kralingse Plas aan oppervlakte) wordt nu nog veel te weinig ingezet. Zeker aangezien ruimte alsmaar schaarser wordt. Platte daken kunnen we gebruiken voor groen en zonnepanelen, maar ook voor mensen: om te recreëren, voor cultuur en om te wonen. Bovenop Zuid transformeert het daklandschap tot een plek waar de creativiteit en identiteit van een stadsdeel tot uiting komt. Daar hoeft niets bestaands voor te wijken, want onder het dak gaat alles gewoon door.

Kunstenaars en de samenwerkingen in de stad

De Rotterdamse collectieven ALL CAPS, Foundation B.a.d., Nieuw Charlois, Opperclaes en Unity in Diversity cureerden de tentoonstelling en selecteerden allemaal meerdere kunstenaars. Iedere kunstenaar koos een verhaal van de Rotterdamse Stichting Wijkcollectie als inspiratie voor het werk op een van de wanden, objecten of het dakoppervlak. De Antwerpse kunstenaar Larsen Bervoets is afgevaardigde van een Europees dakenproject: naast Rotterdam maakt hij dit voorjaar ook werken op daken in Göteborg, Antwerpen, Chemnitz, Faro en Nicosia. Die werken zijn verbonden in stijl, maar door lokale samenwerkingen toch uniek. In Rotterdam werkt hij samen met leerlingen van OSG Hugo de Groot. Cultuur&Campus, het toekomstige onderwijs- en cultuurcentrum aan het Charloisse hoofd, presenteert een project met fotografe Indy Simin, die basisschoolleerlingen van Zuid fotografeert. Bovenop Zuid is onderdeel van de Zomer op Zuid: door deze impuls staan er in de zomer van 2023 extra veel activiteiten op Zuid in de Rotterdamse culturele agenda. 

Bekijk hier de volledige lijst met kunstenaars van Bovenop Zuid

Over Zuidplein

Winkelcentrum Zuidplein en het gebied eromheen – ook wel Hart van Zuid genoemd – hebben in de afgelopen jaren een complete transformatie doorgemaakt. Zo is het winkelcentrum gerenoveerd ter ere van de 50ste verjaardag en kwam er nieuwbouw voor Theater Zuidplein en het Zwemcentrum Rotterdam, respectievelijk ontworpen door architecten De Zwarte Hond en Kraaijvanger. In 2022 werd het nieuwe busstation geopend en sindsdien is ook de openbare ruimte grondig aangepakt. De voltooiing van de openbare ruimte wordt gevierd op 23 juni, met een feest voor alle omwonenden.