Regionaal

Lagere waterpeilen in de sloten

Vanaf deze week verlaagt het Waterschap Hollandse Delta langzaamaan het waterpeil in de sloten. Zij gaan naar het zogenaamde winterpeil. Het winterpeil is lager dan het zomerpeil. Zo maken ze meer ruimte in de sloten voor het opvangen van regen.

Peilen in de sloten verlaagt het Waterschap Hollandse Delta langzamerhand naar winterpeil. Rond oktober verlagen zij jaarlijks de waterpeilen in de sloten naar winterpeil. Voor de ingangsdatum houden zij rekening met het weer. Omdat het deze week veel regent, maar komende weken weer droog is, starten zij nu al voorzichtig met het verlagen van de waterpeilen. In 2018 verlaagden zij de peilen pas eind oktober, omdat de droogte toen zo lang aanhield.

Werkwijze

Het verlagen van het water in de sloten doen zij heel geleidelijk. Het duurt wel zo’n twee tot drie weken voordat de sloot op winterpeil zit. Zo voorkomen zij onder andere schade aan de oevers. De hoogte van het zomer- en winterpeil in elk peilgebied is in een peilbesluit vastgelegd.

Het verschil tussen zomer- en winterpeil komt voornamelijk voor in landelijk gebied in de Hoeksche Waard, Eiland van Dordrecht, IJsselmonde en op Goeree-Overflakkee. In steden en dorpen en op Voorne-Putten geldt over het algemeen gedurende het hele jaar een vast waterpeil.