Regionaal

Leerlingen techniek nomineren finalisten uit Rotterdam, Pijnacker en Ridderkerk voor titel beste TopCoach

Uit een selectie van ruim 650 kandidaten zijn maar liefst drie Zuid-Hollandse praktijkbegeleiders geselecteerd om op dinsdag 12 december in de Utrechtse Jaarbeurs kans te maken op de titel ‘TopCoach van het Jaar 2023’. De Zuid-Hollandse kanshebbers zijn Sanjay Bhoendie uit Rotterdam, Michel van Delden uit Pijnacker en Kevin Broer uit Ridderkerk.

De praktijkbegeleiders stomen hun leerlingen klaar voor de installatietechniek. Hun leerlingen zijn veelal mbo’ers (bol en bbl) maar ook hbo’ers en zij-instromers. De TopCoaches zijn door hen voorgedragen en worden beoordeeld door een vakjury. De jury kiest dinsdag drie winnaars uit de respectievelijke categorieën opleidingsbedrijf, mkb en groot bedrijf.

Hoofdtaak

De Rotterdammer Sanjay Bhoendie is een favoriet in de categorie groot bedrijf. In 2019 mocht hij zich al eens TopCoach van het Jaar noemen. Hij werkt nu 25 jaar in de techniek, waarvan 22 jaar bij Lomans in Capelle aan den IJssel. Bhoendie is praktijkinstructeur op de Lomans Academy, de interne opleidingsschool van zijn werkgever. Daar worden op dit moment in totaal 72 installatiemonteurs opgeleid. De praktijkinstructeur werkt zelf nog steeds als monteur, maar heeft van het opleiden zijn hoofdtaak gemaakt.

Familiebedrijf

Michel van Delden komt uit in de categorie mkb. Hij leidt Mitch Elektrotechniek in Pijnacker, een bedrijf met acht medewerkers en twee opleidingsplaatsen. Michel is op zijn negentiende de techniek ingegaan. Hij heeft zijn monteurspapieren gehaald op de avondschool. Na enkele jaren in de tuinbouw en in de woningbouw gewerkt te hebben, is Van Delden voor zichzelf begonnen. Een klein familiebedrijf toen nog want zijn eerste werknemer was zijn vader.

Inmiddels 20 jaar verder heeft Van Delden ook het plezier ontdekt van nieuwkomers opleiden. “Instromers hoeven bij ons niet al gepokt en gemazeld te zijn. Ik vind het leuk om mensen het vak te leren.” Dat vertaalt zich ook in ambitie en ondernemerschap. Samen met een compagnon bouwt Van Delden momenteel een trainingsruimte waar ze 800 collega’s willen opleiden voor het installeren van warmtepompen.

Persoonlijke ontwikkeling

Kevin Broer uit Ridderkerk is finalist in de categorie opleidingsbedrijven. Broer is al 25 jaar in dienst van IW Zuid-Holland. Voordat hij in dienst ging bij IW heeft hij zelf het hele opleidingstraject binnen die organisatie doorlopen.

“Aandacht voor mensen zit in hem; het is niet aangeleerd”, zeggen leerlingen en collega’s over hem. Broer werkt niet alleen vakinhoudelijk met leerlingen. Hij is ook steeds nadrukkelijk bezig met teambuilding en persoonlijke ontwikkeling. “Kevin blijft altijd zichzelf, is open, benaderbaar en heeft over iedereen een hartelijk woord”, wordt over hem gezegd in de voordracht voor TopCoach.

Werken en leren

Leerlingen die een mbo-techniekopleiding volgen in de installatiebranche doen dat overwegend in een zogenaamde beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Leerlingen hebben dan een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Op de werkvloer worden ze begeleid door een praktijkopleider in het bedrijf zelf of vanuit een opleidingsbedrijf. Naast het werk in de praktijk volgen de leerlingen theoretisch onderwijs, meestal in de vorm van lessen op een school en soms via afstandsleren.

De TopCoach van het Jaar verkiezingen worden sinds 2016 georganiseerd door Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. “Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn”, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover. “Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal.”