Regionaal

Maasstad Ziekenhuis neemt nieuwe CT-scanner

Op dinsdagmiddag 6 november nam het Maasstad Ziekenhuis officieel en op feestelijke wijze een nieuwe CT-scanner in gebruik op de Spoedeisende Hulp. Met de scanner worden dwarsdoorsneden van het lichaam gemaakt.

Hoe meer dwarsdoorsneden, hoe scherper het beeld en hoe beter een diagnose kan worden gesteld. Het doel hiervan is een betere kwaliteit van diagnostiek en zorg voor de patiënt. Omdat radiologen en chirurgen – medisch specialisten en personeel van de Spoedeisende Hulp en de afdeling Radiologie – nu dichter bij elkaar werken is er bovendien sneller, intensiever en persoonlijk contact en kan de werkwijze nog beter op elkaar worden afgestemd. Peter Langenbach, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis: “Met deze geavanceerde CT-scanner kunnen diagnoses sneller worden gesteld. De tijdwinst die dat oplevert, kan van levensbelang zijn voor ernstig of zwaargewonden. Ik ben daarbij trots op de patiëntvriendelijkheid van de CT ruimte met een wolkenplafond.”


Snellere diagnostiek

Het Maasstad Ziekenhuis heeft een belangrijke acute zorgfunctie in de regio. Dit betekent dat het ziekenhuis 24 uur per dag, 7 dagen per week spoed- en gespecialiseerde zorg levert. Radioloog André Niezen: “Het bijzondere is dat de nieuwe scanner dicht bij de traumakamers van de Spoedeisende Hulp is geplaatst. Omdat in één keer een scan kan worden gemaakt van het hele lichaam – in plaats van afzonderlijke röntgenfoto’s – kan tijdwinst worden geboekt bij de diagnostiek en behandeling van patiënten. De overlevings- en herstelkansen van patiënten kunnen hierdoor in belangrijke mate toenemen. Chirurg Niels Schep: “Ook patiënten met een hersenbloeding of herseninfarct, problemen met het hart of de longen kunnen sneller worden geholpen. Daarnaast is het team van de Spoedeisende Hulp dichtbij om snel medische hulp te bieden als dat nodig is. En patiënten kunnen sneller weer naar huis als blijkt dat er geen behandeling nodig is.”

Snellere doorstroom van patiënten

Een ander belangrijk doel van een CT-scanner bij de Spoedeisende Hulp is om te zorgen voor een snellere doorstroom van patiënten. Dat is hard nodig want de druk op Spoedeisende Hulp posten in Nederland is hoog. Daarom investeert het Maasstad Ziekenhuis in geavanceerde faciliteiten op de Spoedeisende Hulp want het ziekenhuis is het traumacentrum van Rotterdam-Zuid