Maasstad Ziekenhuis steriliseert neus-mondkapjes voor hergebruik

Het Maasstad Ziekenhuis is begonnen met de sterilisatie van FFP1 en FFP2 neus-mondkapjes die nodig zijn om patiënten die besmet zijn met het coronavirus (COVID-19) te behandelen en nieuwe besmettingen te voorkomen. Dat meldt de website van het ziekenhuis. De neus-mondkapjes zijn normaal gesproken voor éénmalig gebruik, maar door het landelijke tekort worden ze nu klaargemaakt voor hergebruik.

De gebruikte FFP1 en FFP2 neus-mondkapjes worden al langer door de afdelingen ingezameld en geselecteerd voor eventueel hergebruik. Omdat het tekort aan de neus-mondbescherming verder oploopt, is besloten daadwerkelijk over te gaan tot sterilisatie van de gebruikte neus-mondkapjes. 

Dit gebeurt bij de Centrale Sterilisatie Afdelingen (CSA) in Barendrecht. In de sterilisatiemachine daar kunnen ongeveer 600 neus-mondkapjes per keer. Die worden volgens de richtlijnen van de RIVM gesteriliseerd en weer naar het Maasstad Ziekenhuis gebracht voor hergebruik. Zodra er weer voldoende voorraad is, wordt overgegaan op nieuwe neus-mondkapjes.

Centrale Sterilisatie Afdelingen (CSA) in Barendrecht. Foto: Paul Douw van der Krap