Regionaal

Maximale inzet hulpdiensten in Rotterdam-Rijnmond

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) heeft zich maximaal ingezet tijdens de jaarwisseling 2019-2020. Meldkamer-, brandweer- en ambulancepersoneel leverden grote inspanning om alle incidenten zo goed en snel mogelijk te verhelpen. Daarbij werd intensief samengewerkt met de politie en alle gemeenten. In totaal werden vanuit de VRR zo’n 500 mensen ingezet. 

Brandweer

De brandweer kreeg 709 meldingen* te verwerken. Het grootste deel van de inzet was voor container- en kleine buitenbranden. In 39 gevallen ging het om een brandmelding in een gebouw of woning. Ook waren er 42 meldingen van branden waar een voertuig bij was betrokken.

Tijdens de jaarwisseling bleven grote incidenten in de regio uit. Ook bleef het met name beperkt tot materiele schade. Aan het Biezeveld in Rotterdam raakte een bewoner lichtgewond aan zijn voet bij het uitbreken van brand.

Ambulance

Het ambulancepersoneel had het vooral na de jaarwisseling erg druk met een piek tussen 0.00 en 04.00 uur. In totaal werd ze 170 keer* bij een incident gevraagd.

Druk, maar geen geweld

Bij de VRR zijn geen incidenten van geweld tegen brandweer- of ambulancemensen gemeld. Er wordt teruggekeken op een drukke jaarwisseling, die maximale inspanning van de hulpdiensten heeft gevraagd maar waar we gelukkig niet met geweld tegen hulpverleners zijn geconfronteerd.

Hulpdiensten goed voorbereid

Net als voorgaande jaren was de veiligheidsregio goed voorbereid op de jaarwisseling, wat daarmee niet tot grote incidenten heeft geleid. Zo was er maximale inzet van het personeel en zijn vele extra voertuigen ingezet. Er werd gewerkt met de zogenaamde MST’s [Multi Surveillance Teams] vanbrandweer en politie, die onder meer bij een incident controleerden welke inzet nodig was en of er veilig kon worden opgetreden door de hulpverleners. Ook werd met drie zogeheten decentrale meldkamers gewerkt, die onder andere de container- en kleine buitenbranden afhandelden. De centrale meldkamer in Rotterdam werd daardoor ontlast en kon zo alle spoedeisende meldingen afhandelen.

* Deze getallen betreffen de periode van 31 december 21.00 tot 1 januari 08.00 uur.