Regionaal

Meer bijen, niet altijd goed

Water Natuurlijk Hollandse Delta kreeg afgelopen zomer de vraag of er iets gedaan kon worden aan de massa bijenkasten op de dijken van het waterschap. Simpele vraag, lastig antwoord. Een handhavingsverzoek, veel rond vragen en overleg verder kunnen we stellen: Er moet iets aan gedaan worden, want meer bijen is zeker niet altijd positief. Overheden worstelen met het vraagstuk.

Broodroof

Veel mensen denken terecht: we moeten goed voor onze bijen zorgen en ervaren een massa bijenkasten op een bepaalde plek als positief. Dat beeld behoeft bijstelling. Op het Eiland van Dordrecht, IJsselmonde en in de Hoeksche Waard staan in het vliegseizoen honderden bijenkasten aan de randen van belangrijke natuurgebieden.

Beheerders van deze gebieden laten ze niet toe in de natuurterreinen om concurrentie met de wilde bijen en andere insecten te voorkomen. Grote imkers zoeken de randen op en honderdduizenden honigbijen vliegen de natuurgebieden in en roven het voedsel van de natuurlijke bewoners weg. Deze enkelingen tasten ook de goede naam van de totale imkerij aan.

Het is nadelig voor de biodiversiteit in onze natuurgebieden. Deze uitwas moet dus bestreden worden en het waterschap kan hier mogelijk een rol spelen.

Rol waterschap

Een belangrijk deel van de honderden bijenkasten staan op waterkerende dijken. Daar heeft het waterschap Hollandse Delta zeggenschap, maar niet altijd volledig. In de keur, de wetgeving van het waterschap staan bepalingen die voor iedereen gelden. Bepalingen hierin zouden kunnen helpen. Veel dijken zijn eigendom van het waterschap, maar een deel is dan weer verpacht en dat betekent dat de zeggenschap deels uit handen is gegeven.

Het waterschap Hollandse Delta is inmiddels doordrongen van het probleem en werkt binnen haar mogelijkheden aan oplossingen. Maar er zijn juridische beperkingen aan de mogelijkheden van het waterschap. Op niet verpachte gronden wordt het massaal plaatsen van bijenkasten beëindigd. Op verpachte dijken hebben pachters uiteraard rechten. In overleg met de pachters zoekt het waterschap naar mogelijkheden om ook hier een eind te maken aan dit probleem.

Andere overheden

Het waterschap kan wel wat doen, maar niet het probleem geheel oplossen. Tal van kasten staan op particuliere grond waar het waterschap geen zeggenschap heeft. Reden waarom Water Natuurlijk ook vragen heeft gesteld aan de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de provincie Zuid-Holland. Antwoorden blijven tot nu toe uit. Hier is dus meer actie nodig.