Meer comfort tijdens borstonderzoek in Ikazia door nieuwe apparatuur

Wist u dat 1 op de 7 vrouwen borstkanker krijgt? Om eventuele afwijkingen in de borst te ontdekken, worden jaarlijks miljoenen mammografieën gemaakt (röntgenfoto’s van de borst). Om het comfort voor de patiënt tijdens dit onderzoek te vergroten, biedt Ikazia een mammografie-apparaat met (borst)gevormde compressieplaten. Door deze vormen worden de borsten minder platgedrukt tijdens het onderzoek. Bovendien heeft Ikazia het mammografie-apparaat, als eerste in de regio, uitgerust met een zeer modern biopsiesysteem, waardoor minder stukjes weefsel weggehaald hoeven te worden als eventuele afwijkingen te zien zijn. Zo blijft Ikazia, als onderdeel van Borstcentrum Zuid-Holland-Zuid, haar borstkankerzorg continu verbeteren! 

Het maken van een mammografie (röntgenfoto’s van de borsten) staat bij vrouwen bekend als pijnlijk. Om een röntgenfoto te maken, moeten de borsten immers worden platgedrukt tussen twee platen. Het nieuwe mammografiesysteem van Ikazia heeft gevormde compressieplaten in plaats van een platte. Hierdoor wordt de vorm van de borst gevolgd, waardoor de borsten minder worden platgedrukt tijdens het onderzoek. We beschikken over verschillend gevormde platen, waardoor we de compressie kunnen aanpassen aan de omvang en vorm van de borst.

Radioloog Stoutjesdijk over het nieuwe biopsiesysteem: “Als op de röntgenfoto kleine verkalkingen te zien zijn, moeten we soms stukjes weefsel uit de borst wegnemen voor microscopisch onderzoek. Doordat wij het nieuwe mammografie-apparaat in Ikazia ook hebben uitgerust met een modern biopsiesysteem, kunnen we direct zien of er verkalkingen in de weggenomen stukjes weefsel zitten. Hierdoor zijn minder biopten nodig. Hoe minder biopten we moeten nemen, hoe prettiger dat is voor de patiënt. Bovendien maakt het de kans op complicaties, zoals een grote bloeduitstorting, kleiner. Een grote stap voorwaarts voor alle vrouwen die wegens kleine verkalkingen een biopt moeten ondergaan.”

Mevrouw Schipper (52 jaar) had tot voor kort nog nooit een borstonderzoek ondergaan, ondanks de oproep die ze kreeg vanuit het landelijke bevolkingsonderzoek. “Ik hoorde verhalen over hoe pijnlijk het onderzoek was en zag er tegenop. Totdat ik begin januari een bobbeltje in mijn rechterborst voelde en ik er niet meer onderuit kon. Voor mij was het een geluk bij een ongeluk dat Ikazia net dit nieuwe mammografie-apparaat in gebruik had. Dat gaf vertrouwen. De laborante die de mammografie maakte, was erg empathisch. Ik ging uiteindelijk heel ontspannen het onderzoek in. De uitslag was gelukkig goed, ik bleek een cyste in mijn borst te hebben. Een biopt was niet nodig. Natuurlijk is een dergelijk onderzoek nooit prettig, maar het is mij meegevallen. Ik weet niet hoe ik het had ervaren zónder gevormde compressieplaten, maar de gevormde compressieplaten hebben het onderzoek voor mij in ieder geval dragelijk gemaakt. Een volgende oproep voor het bevolkingsonderzoek zal ik zeker niet meer negeren.”

 “We zijn trots dat we dit nieuwe mammografiesysteem, inclusief modern biopsiesysteem in Ikazia kunnen aanbieden om het borstonderzoek waar mogelijk zo comfortabel mogelijk te maken voor onze patiënten”, besluit de heer Stoutjesdijk. 

Over Borstcentrum Zuid-Holland-Zuid
In Borstcentrum Zuid-Holland-Zuid werken vier ziekenhuizen intensief samen op het gebied van borstkankerzorg (Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum). Door kennis en kunde met elkaar te delen, streven zij naar de beste zorg aan borstkankerpatiënten. De zorg wordt verleend vanuit de vier genoemde ziekenhuizen.

Voor meer info: www.borstcentrumzuidhollandzuid.nl.