Regionaal

Modder op de weg

Vanaf augustus tot en met oktober is het oogsttijd. Oogsten, ploegen, bemesten, zaaien, maaien: landbouwers zijn druk aan het werk op het land. Hierdoor ligt in het buitengebied soms modder op de weg. Vooral in combinatie met een regenbui leidt dit tot een glad wegdek en slipgevaar.

In de oogsttijd is er meer dan anders landbouwverkeer op de weg. Gewassen worden van het land gehaald en auto’s rijden daarvoor af en aan. Het kan gebeuren dat er daarbij modder op de weg komt. Het lukt niet altijd om die modder ook direct weer weg te halen.

Zeker in combinatie met nat weer kan de weg dan glad worden. Dit geeft slipgevaar.De oogsttijd vraagt daarom om extra oplettendheid. Ligt er modder op de weg: rij dan voorzichtig, neem gas terug of stap af als je op de fiets of de scooter bent.

Staat het waarschuwingsbord langs de weg? Doe dan extra voorzichtig:
• Rij rustig
• Rem geleidelijk
• Maak geen grote stuurbewegingen
• Neem geen risico met inhalen
• Geef elkaar de ruimte

Zo houden we het veilig op de weg.

Signaleren en schoonmaken

De veroorzakers van de modder zijn verplicht om de weg zo veilig mogelijk te houden. Ze plaatsen waarschuwingsborden als de kans op modder aanwezig is en maken de weg zo snel mogelijk weer schoon. Door drukke werkzaamheden kan er toch wat modder liggen of wordt er nog gewerkt aan het schoonmaken van de weg.