Regionaal

Mondkapjesadvies voor hele regio Rijnmond en in alle publieke binnenruimtes

In alle gemeentes die binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) vallen gaat vanaf dinsdagavond 29 september 2020 een dringend advies gelden om mondkapjes te dragen in de publieke binnenruimtes. De Veiligheidsregio breidt daarmee het advies dat premier Rutte afgelopen maandagavond naar buiten bracht aanzienlijk uit.

In de persconferentie zei Rutte dat eigenaren van winkels het advies krijgen om het dragen van mondkapjes bij de klant te stimuleren. “Verplichten kan niet, maar een winkelier kan een klant die geen mondkapje draagt wel weigeren.”

Vier veiligheidsregio’s, waaronder Rotterdam-Rijnmond, vinden dat niet ver genoeg gaan. “Wij verzoeken instellingen, detailhandel en horeca om de draagplicht op te gaan nemen in het deurbeleid. Daarnaast adviseren wij mensen in contactberoepen om mondkapjes te gaan dragen.”, aldus burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, die ook sprak namens de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant Zuidoost. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft dit bevestigd.

De voorzitters van de veiligheidsregio’s, in de regio Rijnmond burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, breiden dus het aantal sectoren uit, het aantal gemeentes (15 in onze regio, waaronder ook Ridderkerk) waar het advies voor het dragen van mondkapjes gaat gelden en voegt de contactberoepen toe. 

Bron: RTV Rijnmond