De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit ons leven. In het verkeer kan het apparaat echter voor grote risico’s zorgen. Gelukkig zijn er manieren om bereikbaar te blijven en toch ongestoord aan het verkeer deel te nemen.

Dankzij sociale media zijn vrienden, familie en collega’s altijd dichtbij, altijd bereikbaar. Dat is fijn, maar niet altijd. In het verkeer geeft het afleiding, slingerende fietsers, voetgangers die zo maar de weg oversteken, bijna botsingen en echte ongelukken. Wist je dat het typen van berichtjes op je smartphone het risico op een ongeval minstens 25 keer vergroot?

Om deze risico’s zover mogelijk terug te dringen is de campagne MONO ontwikkeld. Met die campagne willen we iedereen bewust maken van de risico’s en vooral tips geven om afleiding onderweg door je telefoon te voorkomen.

Afleiding voorkomen

Er zijn allerlei manieren om te voorkomen, dat je door je telefoon wordt afgeleid, bijvoorbeeld:

Gebruik een van de apps die zijn ontwikkeld om binnenkomende oproepen en berichten wel te ontvangen, maar de notificaties uit te schakelen: klik hier als je een i-Phone hebt, en hier als je een Android-telefoon hebt.

Laat anderen (je familie, vrienden) weten als je op weg gaat, zodat ze weten dat ze je niet moeten storen.

In de auto: Zet hem op stil en stop hem in je tas, in het handschoenenkastje of leg hem op de achterbank

Op de fiets: Gebruik 1 oortje, en gebruik je hem als navigatie: plaats een houder op je stuur.