Regionaal

Nieuwe wandelroute langs iconen van Hugh Maaskant

Vanaf 16 november kunnen architectuurliefhebbers de ‘Hugh Maaskant-route’ wandelen door Rotterdam. De nieuwste lancering van de app Rotterdam Routes leidt langs een aantal van de bekendste bouwwerken van de beroemde architect. Van het Groothandelsgebouw tot de Euromast, van het Hilton hotel totHet Industriegebouw. De audiotour, ingesproken door Michelle Provoost, onthult de bijzondere verhalen erachter. 


Het is een bijzonder Maaskant-jaar. Stichting Rotterdam-Maaskant, in 1976 opgericht door Hugh Maaskant zelf, bestaat 40 jaar en reikt op 16 november de 40ste Grote Maaskantprijs uit in de Kunsthal. Daar is op dat moment een tentoonstelling te zien is over Het Groothandelsgebouw, een icoon van Maaskant, dat dit jaar 65 jaar bestaat. Rotterdam Routes heeft het moment aangegrepen om haar nieuwste trots te lanceren: de Hugh Maaskant-route. Vanaf 16 november is de route voor iedereen beschikbaar via de app Rotterdam Routes. Het downloaden is gratis. 

Hugh Maaskant

De architect Hugh Maaskant (1907-1977) is van grote invloed geweest op de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Hij had een enorme bouwdrift. Hij wilde gróót en groots bouwen, en deed dat ook. Maaskant drukte er een beeldbepalende stempel mee op de binnenstad. 

Bekende gebouwen van zijn hand in Rotterdam zijn het Groothandelsgebouw, het Hilton hotel, het Hofpleintheater, het Industriegebouw, de Euromast, flatgebouwen aan de Lijnbaan en het Oostplein, het Voormolengebouw, het Sparta Stadion en het Katshoekgebouw waar architectenbureau OMA gevestigd is.

Maaskant is in Nederland de architect die het beste ontwerpt voor de bewegende mens. Maaskant ontwierp zijn gebouwen in drie dimensies, om gezien te worden vanuit beweging, vanuit de auto. Maaskant is niet alleen een functioneel bouwer, hij gaat altijd die ene cruciale stap verder in zijn vormgeving. – Rem Koolhaas | OMA, 1986


Rotterdam Routes

De app Rotterdam Routes toont de parels van de stad aan de hand van verschillende routes. Iedere route heeft een ander thema en een Rotterdamse gids. De gidsen vertellen het verhaal van Rotterdam op een verrassende wijze met een persoonlijk karakter.  

Het downloaden van de routes is eenvoudig en gratis. 

Voor meer info: rotterdamroutes.nl