Regionaal

NL-Alert ontvangen bij een noodsituatie? Mobiele telefoon opladen en aan!

Veel mensen ontvangen een NL-Alert bij een noodsituatie. Ook in Zuid-Holland. Zo ontvingen 4 op de 10 Zuid-Hollanders in het afgelopen jaar een NL-Alert bij een noodsituatie in hun omgeving. Onder Nederlanders van 75 jaar en ouder lag dit met bijna 3 op 10 lager, bijvoorbeeld doordat hun mobiele telefoon uitstond. Om mensen van 75 jaar en ouder aan te sporen hun mobiele telefoon op te laden en aan te zetten, start het ministerie van Justitie en Veiligheid met de NL-Alert campagne ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan’.

Heeft u weleens een NL-Alert gemist? Bijvoorbeeld omdat uw mobiele telefoon uitstond tijdens het eten of toen u lag te slapen? Of omdat er iemand op bezoek kwam?

Laad ‘m op en laat ‘m aan

Om een NL-Alert te ontvangen, moet uw mobiel opgeladen zijn én aanstaan. NL-Alerts worden alleen tijdens de noodsituatie verstuurd en komen niet binnen wanneer u uw mobiele telefoon op een later moment weer aanzet. Staat uw mobiele telefoon uit, dan mist u het NL-Alert. U hoeft niets in te stellen op uw mobiele telefoon, NL-Alert werkt automatisch. Bovendien is NL-Alert gratis en anoniem, uw telefoonnummer blijft onbekend.

NL-Alert testbericht

65% van de Zuid-Hollanders die in het afgelopen jaar een testbericht ontvingen, vindt het fijn om middels een testbericht te ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Wilt u ook weten hoe het is om een NL-Alert te ontvangen? Op maandag 6 december rond 12:00 uur zendt de overheid het volgende testbericht uit. Zorg er dus voor dat uw mobiele telefoon aanstaat, zodat u het NL-Alert testbericht kunt ontvangen. Zo weet u hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet.

Het belang van NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat u waarschuwt en informeert over noodsituaties. Denk aan een grote brand, rookwolk met giftige stoffen of een terroristische aanslag. In een NL-Alert staat uitgelegd wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie en updates kunt vinden. Ontvangt u een NL-Alert op uw mobiele telefoon? Dan weet u meteen wat er bij u in de buurt aan de hand is en wat u moet doen. Bovendien kunt u anderen dan goed informeren en zijn zij ook op de hoogte.

Voor meer informatie, kijk op nl-alert.nl.

Over het onderzoek 

De cijfers in dit bericht zijn afkomstig uit onderzoek uitgevoerd van 27 t/m 30 september 2021 door PanelWizard in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er namen bijna 3.200 Nederlanders (16+) deel die in het afgelopen jaar een noodmelding en/of testbericht hebben ontvangen van NL-Alert.