Regionaal

Noodmaatregelen voor de laatste dagen van het jaar: extra afdeling dicht

Wegens een plotse piek in het aantal ziekmeldingen onder verplegend personeel door corona, wordt het Albert Schweitzer ziekenhuis gedwongen tot extra noodmaatregelen.

“Tot en met komend weekeinde komen wij 66 verpleegkundige diensten tekort”, schetst bestuursvoorzitter Peter van der Meer. “Dat is niet meer op te lossen door een extra beroep op anderen te doen. Tevens blijft het aantal opgenomen patiënten met corona hoog. In de ons omringende regio’s is de drukte vergelijkbaar. De enige denkbare oplossing is een heftige: een nog groter deel van de gewone zorg afschalen.”

Verdeeld over drie verpleegafdelingen worden per direct 32 bedden gesloten. Van der Meer: “Dat komt in totaal neer op het sluiten van één hele afdeling. Deze maatregel maakt het tekort aan verpleegkundigen op korte termijn oplosbaar en de druk behapbaar.” De afgelopen weken werden niet-spoedeisende operaties al uitgesteld, de komende dagen gebeurt dit als gevolg van het sluiten van extra bedden noodgedwongen ook met een aantal operaties die in principe wel spoedeisend zijn. Van der Meer: “Medisch specialisten beoordelen zo zorgvuldig mogelijk voor welke patiënten het verantwoord is om iets langer te wachten. Als het maar even kan, ook met kunstgrepen, laten we operaties doorgaan.”

Patiënten die veilig naar huis kunnen, worden vervroegd ontslagen. Oncologische dagbehandelingen (chemotherapie) en cardiologische dagbehandelingen (zoals dotteren) gaan door, omdat ze geen bed vereisen. Huisartsen en ambulancediensten wordt verzocht zo kritisch mogelijk te bekijken welke patiënten écht naar de Spoedeisende Hulp in Dordrecht moeten komen. “We moeten er samen op alle mogelijke manieren voor zorgen dat de druk op het ziekenhuis wordt beperkt”, benadrukt Van der Meer. “Daarom wil ik ook de inwoners van de Drechtsteden oproepen om waar dat maar enigszins mogelijk is te voorkomen dat je zorg nodig hebt. Blijf de voorzorgsmaatregelen rondom corona strikt in acht nemen. Spreek elkaar er op aan dat we nu méér dan ooit tevoren geen vuurwerkletsels en alcoholvergiftigingen kunnen gebruiken.”

De maatregelen gelden voor zolang het nodig is. Van der Meer: “De verwachting is dat het er met corona de komende weken nog niet beter op wordt. Daarom plannen we voor de hele maand januari maximaal vier van de acht operatiekamers in op de locatie Dordwijk. Mocht er eerder lucht komen, door dalend ziekteverzuim of teruglopende opnames, dan kunnen we op korte termijn alsnog meer operaties inplannen.”

Bron: ASz