Regionaal

Onderzoek naar ‘klimaatbomen’ van start in Barendrecht

In Barendrecht start een onderzoek naar het effect van bomen op hitte in steden. Wetenschappers van de TU-Delft onderzoeken de komende 3 jaar welke bomen zorgen voor de meeste verkoeling op verschillende plekken in de stad. Het onderzoek vindt plaats bij Loods38 in de Dutch Fresh Port, een woon-werkgebied in ontwikkeling. De provincie stelt hiervoor 21 bomen ter beschikking.

De afgelopen jaren wordt het steeds warmer. De temperatuurstijging wordt in steden versterkt door de aanwezigheid van gebouwen, tegels en asfalt. Deze houden warmte vast waardoor het soms tot 8 graden warmer kan worden dan buiten de stad. Meer groen, met name bomen, kan dit tegengaan. Research fellow Urban Forestry René van der Velde: “We weten bijvoorbeeld dat één boom een koelende werking kan hebben van 10 airco’s. We hebben alleen nog weinig kennis over de verschillen tussen soorten en de mechanismes waarmee ze de stad koelen. Denk aan type blad, takkenstructuur of bladtranspiratie. Dat willen we hier onderzoeken.”

Gezonde leefomgeving

De TU-Delft voert een dergelijk onderzoek al uit op hun eigen terrein. Het klimaatbos bij Loods38 in de Dutch Fresh Port is hieraan een mooie toevoeging aangezien het een stenige omgeving is met veel loodsen. De gemeente Barendrecht ontwikkelt hier het project De Stationstuinen. De ambitie is om een groen en gezond leefgebied te maken. Loods38, waar ook Greenport West-Holland een van de partners is, is daarin een innovatieve plek die bijdraagt aan de duurzame verandering van ons voedselsysteem en de vergroening van onze steden. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra: “Daarmee past het onderzoek goed op deze locatie. De bomen hebben direct positief effect op deze plek. Tegelijk ontwikkelen we zo kennis voor de toekomst, die straks in veel meer steden kan worden toegepast. Met het oog op klimaatverandering is dit soort kennis van groot belang. Zo kunnen we blijven zorgen voor een gezonde en veilige leefomgeving.”

Living lab

Het onderzoek heeft een looptijd van 3 jaar. Daarna gaan de bomen – die nu in speciale bakken staan – de grond in. Bij het onderzoek werkt de TU-Delft samen met Lentiz MBO Barendrecht, waar de groenprofessionals van de toekomst worden opgeleid. Op hetzelfde terrein werken zij aan een zogeheten living lab voor stedelijk groen. Leerlingen en start-ups gaan onder andere aan de slag met de ontwikkeling van stedelijke voedsellanen, verticaal groen en groen op daken. Ook de bedrijven leveren hieraan een bijdrage.

Door: Provincie Zuid-Holland