Regionaal

Onderzoek: zorgen over PFAS in deze streek veel groter dan landelijk

Inwoners van de regio Dordrecht maken zich bovengemiddeld zorgen over de gezondheidsrisico’s van de aanwezigheid van PFAS in hun woonomgeving. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos I&O, dat werd uitgevoerd in opdracht van het Algemeen Dagblad.

Het onderzoek toont aan dat bijna een kwart (23%) van de inwoners uit de streek (gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) zich zorgen maakt over de gezondheidsrisico’s van PFAS. In de rest van Nederland ligt dat percentage met 7% een stuk lager.

Regio Dordrecht treft vaker maatregelen

Verder komt er in het onderzoek naar voren dat een op de drie inwoners uit onze regio handelt om blootstelling aan PFAS te voorkomen (landelijk 24%). Zo eten zo’n zes op de tien inwoners uit de regio geen of minder hobbyeieren (landelijk 26%) én zwemmen hetzelfde aantal mensen minder in natuurplassen (landelijk 18%).

Bijna de helft van de inwoners uit de streek geeft aan vaker geen groente en fruit te eten uit moestuinen (landelijk 14%). Ongeveer een op de vijf van de regionale bevolking drinkt geen kraanwater meer (landelijk 7%).

Draagvlak voor maatregelen

Negen van de tien Nederlanders vinden dat er maatregelen nodig zijn om de PFAS-vervuiling tegen te gaan. Zo’n zes op de tien inwoners is voor maatregelen zoals ontwikkeling van alternatieven, strengere regels voor de productie en voor betere controles van bedrijven en water. Meer dan een derde (37%) van de inwoners noemt de sluiting van Chemours als één van de maatregelen, landelijk is dat een kwart. Bijna de helft van de inwoners in de regio (46%) is voor een algemeen verbod op PFAS.

Het onderzoeksbureau geeft aan dat de resultaten zijn gebaseerd op de mening van 504 deelnemers uit Dordrecht en omstreken en 1.645 deelnemers uit de rest van Nederland.

Door: Erik van Krimpen, streekomroep 56
Foto: Corrado Francken