Regionaal

Open dag multifunctioneel uitvaartcentrum Rotterdam-IJsselmonde

Op zaterdag 1 juni wordt er tussen 10.00 uur en 16.00 uur een open dag gehouden op de Begraafplaats IJsselmonde ter gelegenheid van het nieuwe, multifunctionele uitvaartcentrum aan de Benedenrijweg 489 in Rotterdam.

Deze open dag is bedoeld voor alle geïnteresseerden en er zijn diverse ondernemers aanwezig om de bezoekers te informeren. Diverse aspecten rond de uitvaart worden getoond. De locatie is goed te bereiken met zowel auto, fiets als bus.

De opening zal geheel in het teken staan van duurzaamheid in de uitvaart. Hierbij zullen de volgende activiteiten plaatsvinden op de open dag:

 • Er zullen een aantal duurzame begraafkisten getoond worden. De keuze hiervoor wordt namelijk steeds uitgebreider, waardoor een bewuste keuze maken steeds lastiger wordt.
 • Er wordt uitgelegd op welke manier grafmonumenten kunnen worden hergebruikt.  De begraafplaats is recent aangesloten bij Circle Stone. Stenen die gedurende miljoenen jaren oud gevormd zijn tot steen worden na 25 jaar soms afgevoerd en vernietigd. Deze organisatie laat zien dat er mooie voorbeelden zijn van hergebruik waarbij niet zichtbaar is hoe het monument er eerst uitzag.
 • Bezoekers krijgen uitleg over het gebruik van een boomplaat met inscriptie. Deze worden gebruikt bij natuurlijke graven die na verloop van tijd zullen vergaan.
 • Er wordt uitleg gegeven over de service van ‘In memoriam’. Hiermee willen we het verhaal achter de overledenen levend houden.
 • We delen informatie over de ‘Stichting Historisch Eiland IJsselmonde’. Hier halen wij onze informatie vandaan bij historische graven.
 • Er is een  bloemist die laat zien dat je een keuze kunt maken om bij een rouwboeket verantwoorde bloemen te nemen. Denk hierbij aan een veldboeket die hier uit de buurt komt in plaats van rozen die met een vliegtuig uit een Afrikaans land komen.
 • Er wordt getoond hoe de QR-code gebruikt kan worden. Hiermee kan digitale informatie bij een graf geplaatst worden over de overledene.
 • Er wordt getoond hoe de begraafplaats wordt bijgehouden. Dit gebeurt door een hovenier, die dit zonder bestrijdingsmiddelen, maar met alternatieve methoden doet.
 • Vrijwilligers laten zien wat ze voor de begraafplaats betekenen. Zij onderhouden namelijk  het groen.
 • Er zal een overbrengauto aanwezig zijn. Als iemand overleden is en vervoerd moet worden naar het uitvaartcentrum, wordt getoond hoe dit in zijn werk gaat.
 • Er is een rouwfotograaf aanwezig die zal aangeven welke mogelijkheden er zijn om een uitvaart vast te leggen.
 • Er wordt informatie gegeven over het proces rond de uitvaart, maar ook over de mogelijkheden van het multifunctionele uitvaartcentrum in verhuur en catering.
 • Het proces van een open graf met voorlopers wordt getoond met wat hier zoal bij komt kijken. Daarnaast worden de vele mogelijkheden van graf en asbestemmingen toegelicht.

Het multifunctionele uitvaartcentrum is gerealiseerd door Middelwatering bouw uit Rotterdam in opdracht van de Hervormde gemeente Rotterdam IJsselmonde. De ontwerper, Dennis Marinissen uit Goes,  is er goed in geslaagd de ruimte efficiënt in te delen. Hierdoor heeft het geheel een licht en open karakter gekregen.  Het centrum bevat  twee 24 uurs-kamers, een mortuarium en een aula. In combinatie met de begraafplaats en de mogelijkheid voor technische crematies, is dit voor Rotterdam-IJsselmonde een mooie aanwinst.

NB: Het uitvaartcentrum Vredehof in Ridderkerk is vanwege een verbouwing al enkele maanden gesloten. De verwachting is dat Vredehof vanaf medio juli 2019 ook weer haar deuren zal openen.

Tekst: Willeke Havenaar