Organist loopt Rotterdamse marathon voor ‘zijn’ orgel in Laurenskerk

Al maanden is hij volop in training. Driemaal per week trekt organist Hayo Boerema zijn hardloopschoenen aan om zich voor te bereiden op de Marathon Rotterdam. Want hij heeft een heilige missie: één euro per meter binnenhalen voor de restauratie van het grootste muziekinstrument van Nederland: het monumentale hoofdorgel van de Rotterdamse Laurenskerk.

Met vier klavieren, 85 registers en 7600 pijpen en een duizelingwekkende hoogte van 23 meter is het het grootste orgel van Nederland en bovendien het grootste mechanische kerkorgel van Europa. Het werd opgeleverd in 1973 nadat het oorspronkelijke hoofdorgel in het bombardement van 1940 verwoest was. Maar na vijftig jaar intensief gebruik is het er slecht aan toe: veel pijpen zijn ingezakt, afdichtingen zijn verdroogd en het mechaniek hapert. Boerema kan het niet langer aanzien en trekt met zijn actie aan de alarmbel.

Met het lopen van de marathon wil Boerema 42.195 euro voor het orgel binnenhalen: precies één euro per gelopen meter. De actie gaat officieel van start met een benefietconcert op zondag 10 oktober, door Boerema in hardlooptenue gespeeld op het hoofdorgel van de Laurenskerk. Orgelliefhebbers en Rotterdammers met hart voor de Laurenskerk kunnen hem met hun toegangskaartje en een donatie al flinke zet vooruit geven. Maar voor wie niet wachten kan tot 10 oktober, kan de actie nu al worden gesteund via een QR-code op de website van de Laurenskerk.

De Marathon voor het Orgel is de eerste publieksactie in een reeks, die in totaal ongeveer twee ton moet opleveren. Dit is één vijfde van de verwachte restauratiekosten van ruim 1 miljoen euro. Voor de overige financiering doet de Laurenskerk een beroep op subsidies en fondsen.

Zondag 10 oktober 2021 15:00u | Laurenskerk Rotterdam | benefietconcert door organist Hayo Boerema
Zondag 24 oktober 2021 | NN Marathon Rotterdam | Hayo Boerema’s Marathon voor het Orgel

Voor meer info: laurenskerkrotterdam.nl.

Foto: Robin de Ridder