Regionaal

PATH lanceert documentaire om stigma roze wolk te doorbreken

De geboorte van een kind wordt bijna altijd gekoppeld aan blijdschap en een roze wolk. Maar helaas is dit niet bij iedereen zo na een zwangerschap of een bevalling. Ongeveer 20% van de moeders die net een baby hebben gekregen, krijgt namelijk last van mentale problemen, waar nauwelijks over gepraat wordt. Om het gesprek hierover te stimuleren, lanceert het Europese initiatief PerinAtal menTal Health (PATH) de documentaire “Ze wist toch waar ze aan begon…?!”

In de documentaire delen vier vrouwen hun ervaringen met mentale problemen na de zwangerschap of geboorte van hun kindje. Het delen van deze gevoelens met familie, vrienden en omgeving is voor ouders vaak moeilijk, omdat er nu eenmaal een bepaald beeld is van hoe kersverse moeders zich moeten voelen. Bovendien is het voor henzelf ook lastig om te accepteren dat ze zich anders voelen, dan van hen verwacht wordt. “Ik kon mijn verhaal niet bij mensen kwijt”, zegt Liselotte Wouterse, een van de moeders in de film. “Ik had echt het idee dat mensen dachten ‘wat zit je nou te zeuren, schouders eronder en gaan’.”

Alleen met het verdriet

“Deze moeders voelen zich alleen met hun verdriet, helemaal wanneer mensen niets vragen en van alles voor ze invullen”, legt Karin den Oudsten uit. Zij is ervaringsdeskundige en oprichtster van platform MeMam, een ervaringscentrum voor psychische klachten rondom zwangerschap. “Vraag gewoon eens: hoe was het voor jou? Alle moeders willen genieten van hun pasgeboren kindje en het goed doen. Help ze dan ook om de moeder te zijn die ze zo graag hadden willen zijn.”

Bespreekbaar maken van stigma

De vrouwen in de film leggen uit hoe ze de (nare) gevoelens hebben ervaren, hoe er door hun omgeving op werd gereageerd en welk effect ze hadden op hun functioneren als ouder. Ook wordt de mentale problematiek en het daar bijhorende stigma besproken door een aantal professionals die betrokken zijn bij PATH. Zoals Dr. Fabiënne Naber, universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “In het PATH-project proberen we mensen door middel van kennis te wijzen op het voorbereid ouderschap en op de gekleurde wolk. Daardoor kan er openlijk gesproken kan worden over twijfels en problemen die ervaren worden.”

Bewustzijn bij zorgprofessionals

PATH wil ouders met deze documentaire informeren, steunen en hulp bieden. Deze hulp bieden ze ook in de vorm van een luisterend oor en lotgenotencontact, dat mogelijk is in het PATH-HUIS. Tegelijkertijd spreekt de documentaire ook zorgprofessionals aan zich bewust te zijn van vooroordelen rond zwangerschap en geboorte. Zo zijn ze namelijk beter in staat begrip te tonen en de ouders daadwerkelijk te helpen. 

PATH, voorbereid ouderschap en het PATH-HUIS

PATH is bedoeld om aanstaande en kersverse ouders te helpen zich voor te bereiden op het krijgen van een kind en op de opvoeding van het kind vanaf de geboorte. Binnen PATH werkt het Maasstad Ziekenhuis als Nederlandse partner samen met partners in Engeland, Frankrijk en België. Alle activiteiten binnen PATH worden Europees gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-Programma.

In het PATH-HUIS, aan de Groene Tuin 265 in IJsselmonde, worden er trainingen gegeven en andere activiteiten vanuit PATH georganiseerd. Ook is het een plek waar ouders terecht kunnen voor lotgenotencontact en informatie over zwanger en ouderschap. Meer informatie is te vinden op path-perinatal.eu/nl/.

Documentaire “Ze wist toch waar ze aan begon…?!”

Het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van de ‘Coöperatie Zorg op Zuid’. Het werkt in dat kader intensief samen met het Ikazia Ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. Het Maasstad Ziekenhuis is tevens onderdeel van de Santeon groep, een landelijke samenwerking van zeven topklinische ziekenhuizen die het doel hebben de zorg steeds beter te maken.