Over het brede water van de Middentocht op bedrijvenpark Ambachtsezoom is dinsdag 30 november een fiets- en voetgangersbrug geplaatst. Deze bijna 18 meter lange brug ligt ter hoogte van de Sedum- en Kringloopstraat. André Flach, wethouder Economie, was bij het ‘ínhijsen’ van de brug: “Deze fraaie brug is een opvallend element tussen de strakke bedrijfspanden. Het plaatsen van de brug is een mooie symbolische handeling, waarmee we beide zijden van de Middentocht met elkaar verbinden. Ambachtsezoom krijgt steeds meer vorm. Vanaf de brug zie je goed hoe snel de bouw al vordert”. De speelse, organische uitstraling en de circulaire materialen waar de brug van is gemaakt, passen bij het duurzame karakter van Ambachtsezoom. Flach: “Dat spreekt mij aan!”
Het patroon in de leuningen doet denken aan wuivende riethalmen of andere planten. Dit sluit straks mooi aan bij de natuurlijke oevers van de Middentocht. In en langs het water komen rietplanten, insectvriendelijke oeverplanten en wilgen. Een aantrekkelijke plek voor kleine dieren zoals kikkers en vogels. De brug sluit aan op een fietspad en een wandelpad dat rondom het water van de Middentocht loopt.
Circulaire materialen
Ambachtsezoom is een circulair bedrijvenpark. Ook de materialen die de gemeente gebruikt in de openbare ruimte zijn circulair. Bij de keuze voor materialen wordt gekeken naar de meest duurzame variant: dat is een afweging waarbij gekeken wordt naar onder andere levensduur, materiaalsamenstelling en mogelijkheid voor hergebruik.
Brug
Bij de brug is gekozen voor lichte materialen met een lage CO2-emissie tijdens de productie én een hele lange levensduur. Het brugdek is gemaakt van vezel versterkt composiet, met een gepatenteerde technologie die zorgt dat het brugdek zwaar te belasten is.De constructie bevat geen interne verlijmingen of boutverbindingen. Het brugdek is praktisch onderhoudsvrij, afgezien van een keertje schoonmaken en het tijdig bijwerken van de slijtlaag. Ook de leuningen, gemaakt van cortensstaal en thermisch verzinkt staal, zijn onderhoudsvrij. Dat betekent dat er vrijwel geen extra belasting voor het milieu is als de brug eenmaal in gebruik is genomen. De brug kan in zijn geheel of in delen worden hergebruikt als zijn dienst op Ambachtsezoom erop zit, en dus zonder verlies van kostbare grondstoffen een tweede leven krijgen. Dat is circulair! De brug is gemaakt door FiberCore Europe in Rotterdam.
Fietspad
Voor het fietspad is er gekozen voor lage temperatuur asfalt. Lage temperatuur asfalt is een mengsel dat 60% gerecycled asfalt bevat. Ten opzichte van regulier asfalt bespaar je 30% energie en 30% CO2. Na gebruik is het asfalt weer te recyclen tot nieuw lage temperatuur asfalt. De materiaalsamenstelling is niet het meest duurzame, maar de levensduur is wel vele malen hoger.
Wandelpad
Rondom het water van de Middentocht loopt een wandelpad van Olivijn split. Olivijn is een mineraal die CO2 vastlegt en het geeft gedoseerd voedingstoffen af aan de grond. Olivijn neemt haar totale eigen gewicht aan CO2 op.
Vlonder pad
Het half verharde wandelpad langs de natuurlijke oever van de Middentocht wordt driemaal onderbroken door een vlonder pad, dat de wandelaar dichter bij het water brengt. Het vlonder pad wordt uitgevoerd met massieve houtcomposiet vlonderplanken. Dit zijn circulaire biobased planken die uitsluitend worden geproduceerd uit gerecyclede grondstoffen. Deze hebben de uitstraling van natuurlijk hout maar de levensduur en het onderhoudsgemak van kunststof.
Ambachtsezoom
Ambachtsezoom is een circulair bedrijvenpark. De gemeente ontwikkelt het gebied geïnspireerd door Cradle to Cradle principes. Het doel is een zo duurzaam mogelijk bedrijvenpark met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.
Meer informatie: www.ambachtsezoom.nl
Foto’s: Cees van Meerten/Fotoexpressie