Regionaal

‘Plannen voor mega-windturbines bedreigen Werelderfgoed Kinderdijk’

De bouw van grote windmolens in de Alblasserwaard vormt een reëel gevaar voor de Werelderfgoedstatus van Kinderdijk. Dat zegt Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. De gemeente Molenlanden onderzoekt meerdere locaties voor de bouw van 250 meter hoge windturbines, ook in de achtertuin van de historische molens.

De wereldberoemde molens van Kinderdijk kregen in 1997 de beschermde Werelderfgoedstatus van UNESCO. De molens trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Maar de beschermde status en het unieke karakter van het gebied lopen serieus gevaar door de mogelijke komst van grote windturbines in de omgeving, zegt directeur Peter Jan van Steenbergen van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk: “De impact van windturbines in de buurt van Kinderdijk is enorm. Turbines van 220 tot 250 meter aan de westkant van de Alblasserwaard tasten de zichtlijnen van de omgeving aan. Je ziet ze straks op elke toeristenfoto staan.”

De gemeenten Molenlanden en Gorinchem hebben afspraken gemaakt met de provincie Zuid-Holland voor de bouw van zes tot tien windmolens. Vijf locaties in Molenlanden – waar Kinderdijk onder valt – en één in Gorinchem worden onderzocht. De keuze wordt later dit jaar gemaakt door de gemeenteraden, maar de provincie moet uiteindelijk de knoop doorhakken.

In de vuurlinie

“Bij drie van die locaties ligt Kinderdijk vol in de vuurlinie”, vervolgt Van Steenbergen. ”De zichtlijn is een serieus onderdeel van het Werelderfgoed. Kinderdijk staat bekend om de negentien molens, maar de status is verleend aan het volledige watersysteem met ook de boezems, de dijken en het vergezicht. In 2021 heeft Liverpool de Werelderfgoedstatus verloren omdat het historische havengebied werd aangetast door nieuwbouw. De komst van deze windturbines zijn dus een reëel gevaar.”

Deze drie locaties liggen op zo’n 8 kilometer afstand van Kinderdijk © Rijnmond

De gemeente Molenlanden gaat desondanks door met het onderzoeken van de locaties, maar zegt wel rekening te houden met de culturele waarde van het gebied: ”Het heeft de voorkeur om de belevingswaarde zo min mogelijk aan te tasten. De impact op cultureel erfgoed van de windturbines zal nader worden onderzocht.”

Onderzoek

Van Steenbergen kan zich niet voorstellen dat de plannen kunnen doorgaan: “Als ze windmolens willen plaatsen in West-Alblasserwaard, dan volgt eerst een uitgebreid onderzoek van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Dat kost heel veel geld en daar komt ontegenzeggelijk uit dat de zichtlijn wordt aangetast.” Het onderzoek dat wordt bedoeld is een zogenoemd Heritage Impact Assessment (HIA). Daarbij wordt gekeken naar de impact van windturbines op het Werelderfgoed.

In 2014 werd een vergelijkbaar onderzoek gedaan toen er plannen waren voor windturbines op het terrein van Nedstaal in Alblasserdam, ook in de buurt van Kinderdijk. De uitkomsten daarvan deden de provincie Zuid-Holland besluiten om geen toestemming te geven voor de bouw van windturbines in de omgeving van de historische molens.

Wie durft?

“Mijn uitgangspunt is géén windmolens”, zegt directeur Peter Jan van Steenbergen. In Kinderdijk is bijna duizend jaar strijd tegen het water zichtbaar. Dat verhaal moet verteld worden. We willen meegeven hoe belangrijk Kinderdijk is, was en blijft.”

“Wie durft dan het besluit te nemen om daar windturbines neer te zetten? Het moet levensbedreigend of urgent zijn, wil een overheid Werelderfgoed aantasten. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat doen met Kinderdijk.”

Van onze mediapartner Rijnmond