Regionaal

Portlantis naam van het nieuwe havenervaringscentrum in Rotterdam

Portlantis is de naam van het nieuwe havenervaringscentrum van de Rotterdamse haven. Dat maakte Havenbedrijf Rotterdam 5 juni 2023 bekend tijdens de officiële start van de bouw ervan. Dat gebeurde op het bouwterrein nabij het badstrand van Maasvlakte 2 aan het einde van de Prinses Amaliahaven. Portlantis volgt eind 2024 met een breder en rijker aanbod informatiecentrum FutureLand op. 

Op de foto boven leerlingen van de St Leonardusschool uit Brielle, het echtpaar Jo en Pien Verburg, Marco Tak (Shipagents) en Bas Janssen (Deltalinqs) samen met de algemene directie van Havenbedrijf Rotterdam (Allard Castelein, Vivienne de Leeuw en Boudewijn Siemons. Gezamenlijk onthulden zij de naam van het nieuwe havenervaringscentrum.

“Ik ben heel blij met deze naam! Hij is bijzonder en spreekt tot de verbeelding. Kort en duidelijk. Met een verwijzing naar de haven en met de associatie dat dit een plek is als geen ander. Het duidt ook op een destinatie, een bestemming om te bezoeken en verkennen. En dat leeft bij het havenervaringscentrum natuurlijk heel sterk. Het wordt een inspirerende, unieke interactieve expositie en ontmoetingsplek middenin de haven. De route er naartoe voert voor het gros van de bezoekers door de ruim 40 kilometer lange haven. Bij aankomst hebben zij al een indrukwekkende ervaring achter de rug”, aldus Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam. 

MVRDV

Inmiddels is G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf begonnen met de bouw van Portlantis. Het gebouw is ontworpen door de architecten van MVRDV. Dit Rotterdamse bureau is bekend van de Rotterdamse iconen De Markthal en Depot Boijmans Van Beuningen en tal van gebouwen over heel de wereld. De verwachting is dat het in de loop van 2024 de deuren opent. Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni is het mogelijk om een uniek kijkje achter de schermen te nemen op de bouwlocatie. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden via futureland.nl.

Educatief Informatiecentrum Mainport Rotterdam (EIC)

Met 3.500 vierkante meter verdeeld over vijf verdiepingen biedt Portlantis ook onderkomen aan het EIC, een educatief informatiecentrum dat zich richt op de Rotterdamse haven en onder andere excursies organiseert en andere activiteiten om scholieren en studenten kennis te laten maken met de haven. Het nieuwe, moderne ontwerp biedt niet alleen ruimte aan een permanente expositie gericht op de verschillende publieksgroepen waaronder het onderwijs, maar beschikt ook over kantoorruimten, conferentie- en vergaderfaciliteiten, een shop en horeca. Vanaf het grote panorama-dakterras heb je rondom uitzicht op de omliggende havenactiviteiten en kijk je uit over zee. Het nieuwe gebouw krijgt een eigen windmolen en zonnepanelen. Ook de inrichting van de ruimte rondom het gebouw is onderdeel van de bouw: er worden wegen, voetpaden, parkeerplaatsen, een evenementenplein en een buitentribune aangelegd.

Interactief en modern

Kossmanndejong ontwerpt het interieur en de tentoonstelling. In het nieuwe centrum ontdekken en beleven bezoekers de Rotterdamse haven van nu en de toekomst. “In de interactieve en moderne expositie worden zij ondergedompeld in de complexe en dynamische havenwereld. Het centrum laat de haven verkennen en ontdekken. Maar geeft ook inzicht in de betekenis voor de maatschappij, onze economie, de leefomgeving én voor de bezoeker zelf. Het toont hoe de toekomst er uit kan zien. Welke innovaties en spannende ontwikkelingen er zijn. En grote veranderingen zoals energietransitie en digitalisering worden aantrekkelijk en begrijpelijk toegelicht en krijgen zo betekenis”, aldus Richard van der Eijk, hoofd Communications & External Affairs van Havenbedrijf Rotterdam. 

In het centrum ontdekken bezoekers bovendien de rijke schakering aan banen en carrièrekansen in de haven. Naast de expositie gericht op het algemene publiek en onderwijsdoelgroepen kan het (haven)bedrijfsleven gebruikmaken van de uitstekende faciliteiten van het nieuwe havenervaringscentrum.

FutureLand

FutureLand blijft tot aan de opening van Portlantis geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Van mei tot en met september zijn bezoekers ook welkom op de zaterdag. FutureLand biedt een jaarronde programmering, inclusief rondvaarten en bustours. Het informatiecentrum opende in 2009 om bezoekers de achtergronden en de bouw van Maasvlakte 2 te laten zien. Door het enorme succes ervan – jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers – ontstond de behoefte aan een permanent havenervaringscentrum. FutureLand wil wel in stijl zijn bestaan afsluiten door dankzij een attractief programma te eindigen met nieuwe bezoekersrecords.

Foto: Jerry Lampen