Regionaal

Rechter zet streep door avondklok, kabinet in beroep

De avondklok moet per direct worden opgeheven. De rechtbank in Den Haag heeft dat dinsdagmorgen geoordeeld na vorderingen van stichting Viruswaarheid, meldt Rijnmond. Voorman van de stichting is Rotterdammer Willem Engel.

Om de avondklok in te voeren, is gebruik gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). In noodgevallen kan via die wet regels worden ingevoerd, zonder eerst te overleggen met de Tweede en de Eerste Kamer.

De rechter heeft geoordeeld dat bij de huidige avondklok geen sprake was van een ‘bijzondere spoedeisendheid’, die nodig is voor een Wbbbg. Voor de avondklok werd ingevoerd is namelijk al vaker gesproken over een mogelijkheid van invoering. De wet is dus ingezet terwijl er geen sprake was van een situatie waarvoor de wet is bedoeld. 

De regering beraadt zich nog over de uitspraak van de rechter.

Update 12.56 uur: Volgens de NOS gaat het kabinet in beroep tegen het verbod op de avondklok. De rechter is via een zogeheten spoedappèl gevraagd de avondklok te handhaven zolang er geen definitieve beslissing is genomen. De zaak dient vanmiddag om 16.00 uur.

Update 21.00 uur: De uitspraak van de Haagse rechtbank dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, is geschorst. Dat heeft het hof in Den Haag bepaald. Dat betekent dat er vanavond vanaf 21.00 uur wel een avondklok is. Volgens het hof is het belang van de Staat groter dan dat van actiegroep Viruswaarheid.