Regionaal

Recordaantal digitale Zonnebloemloten verkocht

Maandag 12 oktober 2020 was de trekking van de Zonnebloemloterij. Er zijn dit jaar een superaantal van bijna een half miljoen loten verkocht. Marc Damen, directeur van de Nationale Vereniging de Zonnebloem: “Een resultaat waar we trots op mogen zijn. Zeker omdat de lotenverkoop door corona anders verliep dan normaal.”

Online lotenpagina

Omdat lotenverkoop aan de deur een stuk lastiger was in coronatijd, maakten veel Zonnebloemafdelingen een online pagina aan. Waren het er vorig jaar nog 273, dit jaar eindigde de teller op 1.048 pagina’s. In plaats van 15.000 digitaal verkochte loten vorig jaar, zijn er in 2020 ruim 107.000 loten verkocht via het internet. Voor sommige afdelingen was het een vervanging van de fysieke lotenverkoop, voor andere afdelingen vooral een welkome aanvulling. Damen: “Het is in ieder geval duidelijk zichtbaar dat we als vereniging de mogelijkheden van het internet steeds meer ontdekken.”

Mooie bijdrage

Dat geldt zeker voor Lies van Geer, voorzitter van de afdeling Zaandam-Peldersveld-Hoornseveld. Zij zette haar eigen online lotenpagina op en behaalde hiermee een mooi extraatje voor de afdeling. “Vorig jaar had ik ook al een pagina aangemaakt, maar ik begreep niet goed hoe het werkte. Maar dit jaar dacht ik vanwege corona: ik laat me toch niet kisten door zo’n computer? Ondertussen heb ik een profiel op Facebook aangemaakt en kon ik de pagina delen met iedereen met wie ik bevriend ben. En ik heb een mail gestuurd naar oud-vrijwilligers. Zij dragen de Zonnebloem sowieso een warm hart toe, dus dat leek me slim.”

Lokale acties

De afdeling Hooglanderveen zette een mooie actie op touw waardoor zij 1.500 loten wisten te verkopen, zeker 300 meer dan het jaar ervoor. Voorzitter Chris Bus: “Wij bedachten een ludieke actie om de verkoop van de Zonnebloemloten te stimuleren. Wie bij ons vijf loten kocht voor tien euro, maakte kans op een heerlijke taart. Het nieuws verspreidde zich als een soort olievlek in ons dorp. Er kwamen zelf mensen naar óns toe, omdat ze loten wilden kopen. Hoe mooi is dat!”

Warme samenwerkingen

Niet alleen de Zonnebloemafdelingen waren creatief ook bedrijven als Red je Pakketje en Sunsation Sunflower droegen hun steentje bij: voor € 15 kocht je drie potzonnebloemen met een Zonnebloemlot. Sam Rohn: “De Zonnebloem is een warme organisatie en we wilden graag op onze manier een bijdrage leveren aan het mooie werk van de vrijwilligers.”

Op naar 2021!

Damen: “Corona leverde ook weer een hoop creatieve ideeën op om de lotenboekjes aan de man te brengen. Veel initiatieven die dit jaar zijn ontstaan, worden meegenomen naar volgend jaar, zoals de taartenactie van de afdeling Hooglanderveen en zo zijn er legio voorbeelden van Zonnebloemafdelingen die keihard hebben gewerkt om de loten te verkopen. Alle bijdragen van iedereen, groot of klein, worden enorm gewaardeerd. Dankzij jullie kunnen we mensen met een lichamelijke beperking helpen. En dat is – zeker in deze tijd – meer dan welkom!”

Winnende lotnummers

De winnende lotnummers zijn te vinden op www.zonnebloem.nl/loterij. De uitslag is ook te vinden op NOS Teletekstpagina 552. Ook kunnen mensen bellen naar het servicenummer (0900) 06 33 (0,35 eurocent per gesprek + de gebruikelijke gesprekskosten).