De jaarwisseling 2020-2021 is zoals verwacht anders verlopen dan voorgaande jaren. Ondanks het vuurwerkverbod en de oproep oud en nieuw vooral thuis te vieren hebben de hulpdiensten in regio Rotterdam-Rijnmond een drukke nacht beleefd. Het meldkamer-, brandweer- en ambulancepersoneel leverden grote inspanning om alle incidenten zo goed en snel mogelijk te verhelpen. Daarbij werd intensief samengewerkt met politie en alle gemeenten. In totaal werden vanuit de VRR ruim 500 mensen ingezet.
Brandweer
De brandweer kreeg 390 meldingen* te verwerken. Dit aantal is beduidend minder dan vorig jaar [totaal 711 meldingen]. Het grootste deel van de inzet was voor container- en kleine buitenbranden. In 32 gevallen ging het om een brandmelding in een gebouw of woning. Ook waren er 34 meldingen van branden waar een voertuig bij was betrokken.De meeste mensen leken zich te houden aan het vuurwerkverbod en de oproep zoveel mogelijk thuis te blijven. Toch was het hier en daar onrustig in de regio, maar grote incidenten zijn uitgebleven.
Ambulance
Het ambulancepersoneel had het vooral na de jaarwisseling druk met een piek tussen 0.00 en 4.00 uur. In totaal werd ze 176 keer* bij een incident gevraagd.
Brandweer bekogeld met vuurwerk
Helaas waren er meerdere incidenten waarbij het de hulpverleners moeilijk werd gemaakt om hun werk uit te voeren. In Schiebroek zijn er stenen en vuurwerk naar de brandweer gegooid. Het gevolg daarvan is dat de brandweer hun inzet moet uitstellen tot er veilig kan worden opgetreden. De incidenten worden onderzocht en waar mogelijk aangifte gedaan.
Hulpdiensten goed voorbereid
Ondanks het vuurwerkverbod was het moeilijk in te schatten hoe de nacht zou verlopen en werd in de voorbereiding rekening gehouden met een normale jaarwisseling. Zo was er maximale inzet van het personeel en zijn vele extra brandweervoertuigen en extra ambulances ingezet. Er werd gewerkt met de zogenaamde MST’s [Multi Surveillance Teams] van brandweer en politie, die onder meer bij een incident controleerden welke inzet nodig was en of veilig kon worden opgetreden door hulpverleners. Ook werd met drie zogeheten decentrale meldkamers gewerkt, die onder andere de container- en kleine buitenbranden afhandelden. De centrale meldkamer in Rotterdam werd daardoor ontlast en kon zo alle spoedeisende meldingen afhandelen.
* Deze cijfers betreffen de periode van 31 december 21.00 tot 1 januari 08.00 uur.