Regionaal

RET op zoek naar innovatieve initiatieven

De RET komt ook dit jaar met de Aardig Onderweg Award (AOA). Vanaf vandaag kunnen mensen uit Rotterdam en omgeving hun initiatief indienen. De RET is op zoek naar een innovatief initiatief dat de Rotterdamse regio met een technische, maatschappelijke of duurzame oplossing een beetje mooier, slimmer en/of duurzamer maakt. In de fase voordat de winnaar bekend wordt, krijgen de drie finalisten een coachingstraject aangeboden. De winnaar krijgt een geldprijs van €25.000,-. 

Belangstellenden kunnen hun initiatieven tot en met zondag 13 oktober indienen. Vervolgens gaan na een voorselectie door een deskundige jury de twintig beste initiatieven hun initiatief pitchen op donderdag 24 oktober. Op dat moment beslist het publiek samen met de jury en online stemmers welke drie initiatieven doorgaan naar de finale. De finalisten krijgen vervolgens een doorlopend coachingstraject en exposure aangeboden. Op de finaledag op vrijdag 29 november maakt de RET de winnaar bekend. 

AOA als kickstart

Vorig jaar ging de Award naar Wesley dos Santos en zijn duurzame elektrische boot met een interactief informatiescherm, een ingebouwde vlogcamera en een vuilvanger. Wesley is druk bezig met de ontwikkeling daarvan en heeft daarnaast meerdere andere projecten waar hij als zelfstandig ondernemer in zit. Ook voor andere eerdere deelnemers was het winnen van de AOA een kickstart van hun initiatief. Bijvoorbeeld voor streetartcollectief Rewriters010, dat vorig jaar het POW! WOW!-festival naar Rotterdam heeft gehaald. Ook dit jaar vond het festival weer plaats, afgelopen weekend om precies te zijn. Voor de YETS Foundation was de AOA eveneens een vliegwiel. Deze stichting wil kwetsbare jongeren via sport en begeleiding een goede start in de maatschappij bieden. Na het winnen van de AOA in 2017 won de stichting een Appeltje van Oranje en kon deze een kantoor openen in Schiedam. 

AOA en de RET

Elke dag vervoert de RET 600 duizend reizigers en speelt het vervoersbedrijf een rol als verbinder. Naast fysiek verbinden, willen de RET met de AOA ook sociaal verbinden. Dat doen zij door een initiatief dat Rotterdam en de regio een beetje mooier, slimmer of duurzamer maakt, een zetje in de rug te geven.

Op de foto boven de winnaar van vorig jaar: Wesley dos Santos.