Regionaal

RET rijdt weer op volle sterkte

Nu de scholen weer beginnen en de meeste mensen terug zijn van vakantie, gaat de RET weer op volle sterkte rijden. Bussen, trams en metro’s rijden vanaf maandag 31 augustus 2020 vaker dan tijdens de zomerdienst van de afgelopen weken. De mensen van de RET zijn er klaar voor om weer meer reizigers te verwelkomen.

Iedereen is welkom – comfortabel reizen in tijden van corona 

Sinds 1 juli zijn alle reizigers weer van harte welkom om met de RET te reizen, ook voor niet-noodzakelijke reizen. Het is verplicht om in de voertuigen een mondkapje te dragen. Daarnaast vragen de RET reizigers om zo veel mogelijk verspreid over de dag te reizen en grote drukte te vermijden. Verder gelden natuurlijk de basisregels voor iedereen van het RIVM, met uitzondering van de verplichting om 1,5m afstand te houden. De RET draagt zelf bij aan een comfortabele reis door te controleren op mondkapjes en extra schoon te maken. 

Kleine bussen: nadere inspectie en zoeken naar alternatieven 

Op maandag 17 augustus haalde de RET uit voorzorg alle kleine bussen uit de roulatie, omdat uit een TNO-studie bleek dat er nader onderzoek nodig is naar de coronamaatregelen in deze voertuigen. Dat onderzoek doet TNO nu. Andere voertuigen konden blijven rijden, omdat dit voorbehoud specifiek voor de kleine bussen geldt. Het vrij plotselinge besluit om kleine bussen uit voorzorg aan de kant te zetten, had direct gevolgen voor de bediening van gebieden waar soms weinig of geen alternatieven zijn en kwam voor reizigers, chauffeurs en andere betrokkenen als een verrassing. Dat betreurt de RET en is direct op zoek gegaan naar oplossingen.

Ook hebben we nader onderzocht welk type kleine bussen wel en niet kan rijden op basis van het TNO-onderzoek. Het resultaat is, dat de buslijnen 74, 79 en 121 vanaf maandag 31 augustus weer met de oorspronkelijke voertuigen gaan rijden. Nadere inspectie door de RET wijst uit dat het type bussen op deze lijnen wel kan rijden, ook op basis van het TNO-onderzoek. Hetzelfde geldt voor de STOPenGO-diensten in Lansingerland, Maassluis en Vlaardingen. Ook deze rijden vanaf maandag weer.

De RET kijkt met de MRDH en de gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard, Capelle aan den IJssel en Rotterdam of er alternatieven mogelijk zijn voor de buurtbussen in deze gemeenten voordat TNO in oktober met zijn aanbevelingen komt.