Regionaal

Ridderkerker aangehouden na vondst 101 kilo amfetamine

De Landelijke Recherche heeft samen met de FIOD vorige week 101 kilo amfetamine aangetroffen in een strafrechtelijk onderzoek naar synthetische drugs. Op maandag 10 en donderdag 13 oktober 2022 zijn vier woningen in Rotterdam, Ridderkerk, Maassluis en twee bedrijfspanden in Rotterdam en Brunssum doorzocht. Drie mannen van 30, 33 en 34 uit Ridderkerk, Heerlen en Rotterdam zijn aangehouden en worden verdacht van overtredingen van de opiumwet, het misbruik maken van chemicaliën en valsheid in geschrift. Op 13 en 14 oktober 2022 zijn de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris. De mannen van 30 en 33 zijn voor 14 dagen in bewaring gegaan. De 34-jarige is geschorst uit de voorlopige hechtenis.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een signaal dat de FIOD ontving over meerdere leveringen van grondstoffen die gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs. Na dit signaal werd een zending met de stof BMK-glycidezuur (een drugsprecursor) aangetroffen en in beslag genomen. Het onderzoeksteam denkt dat de verdachten al eerder zendingen hebben geleverd waarvan een substantieel gedeelte vermoedelijk op de markt terecht is gekomen. De aangetroffen hoeveelheid zou na verwerking circa 1850 kg amfetamine met een geschatte straatwaarde van bijna 12 miljoen euro.

Tijdens de doorzoekingen op 13 oktober 2022 in de woningen en bedrijfspanden, bij onder meer een douane expediteur die verantwoordelijk was voor de invoer van de stof, is beslag gelegd fysieke en digitale administratie, contant geld, luxe horloges en cryptotelefoons. Deze inbeslagnames gaven aanleiding om op donderdag in een bedrijfspand in Brunssum een kijkje te nemen. Daar werd de 101 kilo amfetamine aangetroffen met een waarde van 646.000 euro. Het onderzoeksteam sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.