Rijkswaterstaat: hitteprotocol op de weg

Rijkswaterstaat heeft een hitteprotocol in werking gesteld. Vanwege de verwachte hete dagen wordt voor het eerst dit jaar extra materieel ingezet om gestrande automobilisten op de snelweg direct naar een veilige locatie met voorzieningen te brengen. Het hitteprotocol geldt in de provincies waar volgens het KNMI een grote kans (70% of meer) is op temperaturen van 30 °C of hoger.

Hitteprotocol

Als het hitteprotocol geldt, helpt Rijkswaterstaat direct alle automobilisten die met pech langs de snelweg komen te staan. Als er een melding binnenkrijgen, wordt meteen een berger ingeschakeld die de gestrande automobilist naar een veilige locatie met voorziening brengt, bijvoorbeeld een tankstation of parkeerplaats. Op de dagen dat het protocol geldt, doen zij dat tussen 10.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ‘s avonds.

Met het protocol wil Rijkswaterstaat voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 °C.

Advies voor weggebruikers tijdens hitte

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten goed voorbereid op weg te gaan. Neem op warme dagen voldoende drinkwater mee, ook omdat de concentratie afneemt als je onvoldoende drinkt. Mocht je toch stranden met je voertuig, wacht dan achter de vangrail. Neem een paraplu mee in de auto, die je als parasol kunt gebruiken. Houd uw sigarettenpeuken en overig afval binnenboord. Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand.