Regionaal

Rijkswaterstaat klaar voor winters weer

Met de aankomst van het zeeschip Ocean Pearl, geladen met 52 miljoen kg strooizout, is de zoutvoorraad weer aangevuld. Hiermee is Rijkswaterstaat weer voorbereid op winterse omstandigheden. Dankzij 900 wagens, 1200 mensen en ruim 200 miljoen kg zout zorgen we ook deze winter voor een goede bereikbaarheid door schone, veilige wegen.

Ga goed voorbereid op weg

Het winters weer is op komst, waardoor de kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten toeneemt. Het advies is daarom de weersverwachting goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen.

Gladheidsseizoen

Voor Rijkswaterstaat loopt het gladheidsseizoen van 1 oktober tot 1 mei. In het winterseizoen wordt continu de temperatuur, de vochtigheid en het zoutgehalte van het wegdek gemeten. Als gladheid wordt verwacht, gaan we preventief strooien. Het zout zorgt ervoor dat het vriespunt van een vochtig wegdek met enkele graden daalt en sneeuw smelt. Daarmee voorkomen we gladheid. Als het sneeuwt zetten we zo nodig een tandje bij. Dan strooien we vaker en sturen we onze sneeuwschuivers de weg op.

IJskoude cijfers

Bij het preventief strooien in het hele land worden in totaal 1200 personen ingezet; van gladheidscoördinatoren, laders en lossers tot de chauffeurs op de wagens. Zij komen snel naar een van de 56 steunpunten om de 546 strooiers en eventueel 350 schuivers te monteren, zout te laden en de weg op te gaan voor hun vaste strooi- en ploegroutes. 

Daarnaast heeft Rijkswaterstaat nog 4 calamiteitenmachines om in te zetten: 2 Firestorms, 1 Lavastorm en 1 filesproeier. Deze machines kunnen specifiek ingezet worden om ijsplaten op de weg te bestrijden. Per landelijke strooiactie gaat er ongeveer 1,2 miljoen kg zout doorheen. Als we terugblikken op vorig jaar (2017-2018) strooiden we in totaal zo’n 90 miljoen kg zout.

Amsterdam-Kaapstad

Als het tijd is om de strooiwagens en sneeuwschuivers in te zetten, roepen we de chauffeurs op. De vrachtwagens zijn al voorbereid. De montage van de schuivers en strooiers op de wagens kan al in ongeveer 5 minuten. De afspraak is dat de laatste korrel zout van de route binnen 2 uur na oproep op de weg ligt. Binnen die tijd kunnen onze strooiwagens indien nodig 10.000 km afleggen. Dit is ongeveer gelijk aan de afstand Amsterdam – Kaapstad.

Blijf op de hoogte en volg de strooiwagens live

Op de website Rijkswaterstaat Strooit laat Rijkswaterstaat met de meest actuele gegevens zien waar de strooiwagens rijden en waar de wagens de afgelopen 6 uur gestrooid hebben. In een oogopslag is te zien hoeveel er vandaag en dit seizoen is gestrooid en hoeveel kilometers de strooiwagens hebben gereden. Ook is er meteen een beeld van de gemiddelde wegdektemperatuur in Nederland. Door op de kaart in te zoomen kan de wegdektemperatuur van de ruim 330 meetpunten langs de snelwegen worden afgelezen.

Rijkswaterstaat informeert weggebruikers via de verkeersinformatie en Twitter als er kans is op gladheid. Volg verder het Twitterkanaal van KNMI om goed op de hoogte te blijven.