Rijkswaterstaat koelt in Zuid-Holland vier bruggen preventief

Vanaf donderdagmiddag 6 augustus 2020 worden vier stalen bruggen in Zuid-Holland preventief gekoeld met water. Het gaat om de Merwedebrug Gorinchem, de Spijkenisserbrug, de Brug over de Noord, en de Stadsbrug Dordrecht. Door te koelen wordt het uitzetten van de stalen brugonderdelen vanwege de hoge temperaturen beperkt. 

Door hoge temperaturen zetten stalen brugonderdelen uit. Als dit te veel gebeurt kunnen bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Om dit te voorkomen koelt Rijkswaterstaat bij voortdurende hoge buitentemperaturen de bruggen. Hiervoor brengen ze met pompen en slangen water op de bruggen. Hiermee willen zij hinder voor (vaar)weggebruiker en schade aan de bruggen voorkomen.

Geen aanvullende verkeersmaatregelen

Er gelden geen aanvullende verkeersmaatregelen voor weggebruikers. Wel moet het verkeer rekening houden met water op het wegdek. Via tekstkarren wordt het wegverkeer hierover geïnformeerd. Het vaarwegverkeer kan gewoon doorgang vinden. 

Voor de fietsers op de Merwedebrug Gorinchem dekt Rijkswaterstaat de waterslangen op het fietspad af met overrijdbare planken. Er wordt met borden gewaarschuwd. Op de andere bruggen liggen de slangen buiten het bereik van het verkeer.

Rijkswaterstaat monitort alle bruggen gedurende de hitteperiode. Als het nodig is worden er aanvullende maatregelen genomen.