Rotterdam Rooftop Walk geopend voor publiek

De Rotterdam Rooftop Walk is op Hemelvaartsdag geopend voor publiek. Het koor van de prijswinnende operavoorstelling Sun & Sea ging vanaf WTC Rotterdam de eerste bezoekers voor over de loopbrug boven de Coolsingel, op bijna 30 meter hoogte. De dakwandeling van 600 meter is een unieke beleving en een tijdelijke tentoonstelling van Rotterdamse Dakendagen, die bezoekers de toekomstmogelijkheden van het daklandschap laat ervaren. Het ontwerp is een samenwerking met MVRDV Architecten. De tentoonstelling op het dak kwam tot stand met bijdragen van vele ontwerpers, architecten en kunstenaars. Zo is het dak van de Bijenkorf dooraderd met groen, naar een ontwerp van LOLA Landscape. De Rooftop Walk blijft geopend t/m 24 juni en is dagelijks van 10:00 – 20:00 uur te bezoeken door online een tijdslot te reserveren. Naast de Rooftop Walk zijn in het weekend van 3 t/m 5 juni nog meer dan 30 daken te bezoeken tijdens het festivalweekend van Rotterdamse Dakendagen. Tickets voor beide evenementen zijn online verkrijgbaar via rotterdamsedakendagen.nl en rooftopwalk.nl.

Walk the Walk

Initiatiefnemers en directeuren Léon van Geest en Nikki Kamps zijn trots dat Rotterdam een maand lang een dakwandeling heeft op monumentale gebouwen in het centrum van de stad.

Léon van Geest over de Rooftop Walk: “Als je vanaf beneden omhoog kijkt, heb je geen idee van de potentie van daken. Wanneer je de wandelroute loopt en ontdekt dat er een landingsdek is voor drones die pakketjes bezorgen, sculpturen staan uit de collectie van Boijmans van Beuningen, een dakdorp wordt verbeeld om in te wonen en een unieke 3D-schildering is gemaakt op het dak van de Lijnbaan, dan ervaar je alle mogelijkheden die het dak ons kan bieden.”

Nikki Kamps over de beleving van dakwandeling: “De Rooftop Walk is bedoeld voor het grote publiek. We willen geen exclusieve beleving, maar alle bewoners en bezoekers van de stad ruimte laten ervaren die we kunnen benutten om de stad gezonder, duurzamer en leefbaarder te maken. Je kan het dak op, dat is niet voor niets onze lijfspreuk.”

Rotterdamse Dakendagen

Dit jaar vindt van 3 t/m 5 juni ook het festival Rotterdamse Dakendagen plaats, waar meer dan 30 daken zelfstandig of met een gids bezocht kunnen worden en er theater- en muziekoptredens op hoogte plaatsvinden. Internationale gasten ontmoeten elkaar tijdens de International Rooftop Knowledge Day; een Engelstalige kennisdag over daken op 3 juni, in samenwerking met Architectuur Instituut Rotterdam (AIR). Deze vindt deels plaats bovenop Het Podium, een initiatief van Het Nieuwe Instituut naar ontwerp van MVRDV. In juni doet deze knalroze dakopbouw dienst als ‘Festivalhart van de RA Maand ‘22’, de centrale locatie van de Rotterdam Architectuur Maand. Tijdens de hele maand vinden architectuurevents plaats in de hele stad, waarbij de rol van ontwerpers in maatschappelijke opgaven centraal staat.  

Foto: Frank Hanswijk