Regionaal

Rotterdams initiatief ‘Pedagoog op de Club’ wint nationale Sportinnovator prijs 2023

Het initiatief ‘Pedagoog op de Club’ uit Rotterdam, opgezet door Rotterdam Sportsupport en actief bij zeven sportverenigingen, heeft de Sportinnovator prijs gewonnen. Tijdens het congres ‘Blijf je stil of praat je erover’ van het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) maakte Gregory Sedoc, innovatieadviseur bij Sportinnovator en ambassadeur van het CVSN, dinsdag 28 mei 2024 de winnaars bekend van de Nationale Sportinnovator Prijs 2023 – Een (sociaal) veilig sportklimaat.

‘Pedagoog op de Club’ begon in 2020 met extra pedagogische ondersteuning voor jeugdtrainers bij zes sportverenigingen in Rotterdam. Dit project helpt trainers om problemen in de opvoeding en ontwikkeling van jongeren te herkennen en bespreekbaar te maken. Problemen variëren van druk gedrag tot financiële zorgen en suïcidaal gedrag. Vrijwilligers bij sportverenigingen zijn vaak niet getraind om deze signalen te herkennen, terwijl vroege signalering een grote impact kan hebben op de ontwikkeling van jongeren.

De aanpak omvat specifieke pedagogische en didactische cursussen, evenals ondersteuning en coaching voor trainers en vertrouwenscontactpersonen door sportpedagogen en trainersbegeleiders van Rotterdam Sportsupport. Er wordt samengewerkt met wijkpartners om de juiste hulp te kunnen bieden en een langdurige ondersteuningsstructuur op te bouwen.

De erkenning met de Sportinnovator prijs is zeer welkom voor ‘Pedagoog op de Club’. Sinds 2021 is er steeds tijdelijke financiering geweest, onder andere van het Sint Laurensfonds en de gemeente Rotterdam. Deze financiering loopt echter af per 1 juli 2024. De problematiek is niet tijdelijk; alleen in Nederland zijn 120.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling, wat ook zijn weerslag heeft op sportverenigingen. De geldprijs verbonden aan de Award houdt het project voorlopig in stand en biedt mogelijkheden voor uitbreiding buiten Rotterdam.

Over Rotterdam Sportsupport

Rotterdam Sportsupport zet zich dagelijks in voor een stad waar iedereen sportief en sociaal kan meedoen. Met een groot deel van de ruim 350 Rotterdamse sportverenigingen en 31 scoutinggroepen wordt samengewerkt. Door verenigd sporten en bewegen wordt het sociale leven van Rotterdammers verrijkt. Vitale, veilige en toekomstbestendige verenigingen zijn daarbij cruciaal.