Sanquin zoekt 5300 nieuwe helden in Rotterdam

Sanquin zoekt dit jaar 5.300 nieuwe bloed- en plasmadonors in Rotterdam. De nieuwe donors zijn nodig om de bloedvoorziening in Nederland op peil te houden en om in de toenemende vraag naar plasmageneesmiddelen te voorzien. Om de donors te vinden, werkt Sanquin samen met organisaties in de regio. Drie Rotterdamse ziekenhuizen zetten zich al in om mensen te enthousiasmeren voor doneren. Ook ging Sanquin deze week naar de introductieweek van Erasmus Universiteit Rotterdam (Eurekaweek) om het donorschap onder de aandacht te brengen bij studenten.

Ondanks dat minder dan drie procent van de Nederlanders donor is, heeft één op de vier mensen ooit (levensreddend) donorbloed nodig en worden steeds meer mensen gered met een medicijn gemaakt van plasma. De noodzaak is daarmee direct duidelijk: Sanquin zoekt door heel Nederland nieuwe donors. In Rotterdam zijn dit jaar alleen al ca. 5.300 donors nodig.

Vruchtbare samenwerkingen

Sanquin kan rekenen op organisaties die graag willen meewerken om dit doel te behalen. Het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam hebben zich de afgelopen tijd ingespannen om hun medewerkers en achterban te motiveren om bloed te doneren. Via hun eigen kanalen hebben de ziekenhuizen op verschillende manieren aandacht besteed aan bloeddonatie en het belang ervan.

Van levensbelang

In het Maasstad Ziekenhuis zien ze iedere dag dat er levens worden gered met donorbloed. Sanquin is heel blij met deze samenwerking, want in het ziekenhuis weet men als geen ander hoeveel een bloedtransfusie kan betekenen voor een patiënt. De afdeling van klinisch chemicus Floor Weerkamp zorgt er iedere dag voor dat het juiste bloed naar de patiënten gaat: “Het is belangrijk om een zo goed mogelijke match te maken tussen donor en patiënt. Hoe meer donors er komen, met verschillende soorten bloedgroepen, des te beter. We realiseren ons heel goed dat alle zakjes bloed uniek zijn, dat daar mensen achter zitten.”

Ernstige verwondingen

Donorbloed is onmisbaar, bijvoorbeeld voor mensen die als gevolg van een ongeluk of een bevalling veel bloed hebben verloren. Daarnaast gaat een groot deel van het gedoneerde bloed naar kankerpatiënten om hen te helpen tijdens hun kankerbehandeling.

Plasma is minder bekend bij het grote publiek, maar wordt voor steeds meer ziektes en aandoeningen ingezet. Bijvoorbeeld bij de behandeling van ernstige brandwonden, maar ook bij auto-immuunziekten en stollingsziekten. Duizenden mensen in Nederland zijn voor hun leven afhankelijk van medicijnen die gemaakt worden uit plasma van donoren.

Wat kun je doen?

Word jij een van de nieuwe donors? Ga naar www.sanquin.nl/geefbloed voor meer informatie en om je aan te melden.