Regionaal

Scholieren debatteren over duurzaam gebruik van water

Afgelopen woensdag 6 april 2022 gingen scholieren van zes middelbare scholen uit de regio met elkaar in debat over water en klimaat. Tijdens het Rotterdams Jongerendebat Water & Klimaat kregen zij stellingen voorgelegd die te maken hadden met klimaatverandering, waterveiligheid en drinkwater uit de regio. Na een interessant finaledebat werd het team van het Laurens Lyceum Rotterdam gekozen als winnaar van het debat. Zij zijn bekroond met een prachtige bokaal.

Doel van het debat was om jongeren na te laten denken over het duurzaam gebruik van water, nu en in de toekomst. Maar ook om hen inzicht te geven in wat zij zelf kunnen doen om wateroverlast en andere gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Stellingen

De scholieren zijn in teams met elkaar in debat gegaan over stellingen als: ‘Duurzaamheid en klimaatverandering moet een nieuw vak worden op school’, ‘Alle toiletten in Rotterdam moeten verplicht met regenwater worden doorgespoeld’ en ‘Er moet een tegeltaks komen’.

Aan het debat deden zes middelbare scholen uit de regio mee: Laurens Lyceum Rotterdam, Emmauscollege, Dalton Lyceum Barendrecht, Lentiz Revius Lyceum, Melanchton Schiebroek, Lyceum Kralingen.

Finaledebat

Na een aantal voorrondes namen de twee beste teams het tegen elkaar op in een finaledebat. Het winnende team werd gekozen door een jury van bestuurders van de betrokken partijen: Annette Ottolini (algemeen directeur Evides Waterbedrijf), Edim Hadziavdic (directeur Openbare Werken van gemeente Rotterdam), Piet-Hein Daverveldt (dijkgraaf van hoogheemraadschap van Delfland), Agnes van Zoelen (hoogheemraad van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard) en Henk van der Drift (heemraad van waterschap Hollandse Delta).

Henk van der Drift, heemraad waterschap Hollandse Delta: “Veelbelovend dat zoveel jongeren enthousiast zijn om zich met water- en klimaatvraagstukken bezig te houden. In dit debat zien en horen we enorme bevlogenheid, kritische punten en slimme oplossingen voor alle uitdagingen waar we als waterpartners mee te maken hebben. Stiekem scouten wij hier ook toekomstigewaterschapsbestuurders, het gaat immers ook over hun toekomst!”

Winnaar

Na een interessant finaledebat werd het team van het Laurens Lyceum Rotterdam gekozen als winnaar van het debat. Zij zijn bekroond met een prachtige bokaal. Winnaars van het Laurens Lyceum Rotterdam: “Teamwork was key voor onze winst van deze prijs. Daarnaast heeft onze passie voor het onderwerp geholpen.”

Er werd ook een individuele prijs uitgereikt voor beste debater. Samir Imarouen van het Lentiz Revius Lyceum ontving deze prijs.


Alliantie Waterkracht

Om wateroverlast of watertekort te voorkomen is goed waterbeheer belangrijk. Dit vraagt om nauwe samenwerking in de regio en bundelen van kennis en krachten. Door intensiever samen te werken binnen Alliantie Waterkracht kunnen de partijen (gemeente Rotterdam, gemeente Capelle aan den IJssel, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, hoogheemraadschap van Delfland, waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf) er met elkaar voor zorgen dat er voldoende aandacht aan het belang van water wordt gegeven. En zorgen dat de stad veilig en leefbaar blijft.