Regionaal

Slechts één op de vijf Zuid-Hollanders controleert maandelijks de bandenspanning

Slechts één op de vijf (22%) Zuid-Hollanders controleert maandelijks de bandenspanning. Met de juiste bandenspanning bespaar je al snel zo’n €10 euro per maand. En je rijdt ook nog eens veiliger. Dus ga je met de auto weg in de meivakantie? Doe dan voor vertrek de bandencheck.

Banden lopen vanzelf langzaam leeg. Als je bandenspanning te laag is, heb je minder grip op de weg, rem je minder goed en heb je meer kans op een klapband. Check daarom regelmatig je bandenspanning. En pomp je banden op als dat nodig is. Zo verbruik je minder brandstof en gaan je banden langer mee.

5 tips voor het checken van de bandenspanning

  1. Vind snel een bandenpomp in de buurt via vindbandenpomp.nl
    Op vindbandenpomp.nl vind je simpel een bandenpomp bij jou in de buurt en zie je waar het gebruik ervan wel of niet gratis is. Je kan op de website gelijk de route berekenen.
  2. Geef je banden lucht volgens de adviesspanning
    De adviesspanning vind je in het instructieboekje, op een sticker in de deur of het tankklepje of op watismijnbandenspanning.nl. Soms staat er voor jouw auto ook een hogere adviesspanning voor een zwaarbeladen auto. Het voordeel van die hogere adviesspanning is dat de banden over een langere periode op voldoende spanning blijven en je nog zuiniger rijdt.
  3. De bandenmaat staat op de zijkant van je band
    Misschien herken je het wel: je zoekt de adviesspanning, maar nu staan er allerlei verschillende bandenmaten. Hoe weet je welke maat jouw banden zijn? Dat is makkelijker dan je denkt: de bandenmaat staat gewoon op de zijkant van je band.
  4. Check de bandenspanning als je banden koud zijn
    De bandenspanning is gebaseerd op koude banden. Heb je meer dan 5 kilometer of 15 minuten gereden? Tel dan 0,3 bar op bij de adviesspanning.
  5. Vergeet je reserveband niet op te pompen
    Heb je een reserveband? Check die dan ook gelijk. Zo weet je zeker dat je reserveband de juiste spanning heeft, mocht je langs de weg komen te staan. De adviesspanning van je reserveband vind je in het instructieboekje.

Check op beschadigingen

Je banden op spanning gebracht? Controleer ze dan gelijk even op schade, scheuren en bobbels. Een beschadigde band? Dan is het wel zo veilig om ‘m te laten repareren. Check ook gelijk het profiel van je banden. Dat zijn de groeven op de band. Te weinig profiel? Dan is de kans dat je de controle over je auto verliest op een nat wegdek groter. Ga dus veilig de weg op en doe voor vertrek de bandencheck.

Meer informatie

Door zuiniger te rijden, bespaar je geld, rij je veiliger en stoot je minder CO₂ uit. Dit draagt bij aan een beter klimaat. Meer tips en informatie om zuiniger te rijden vind je op lekkeropweg.nu.