Het Erasmus MC en het IJsselland Ziekenhuis zijn voornemens te gaan fuseren. Volgens de ziekenhuizen heeft dit voordelen voor de patiënt: zo kan de juiste zorg op de juiste plek worden geleverd.
Het fusievoorstel moet worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM heeft aangegeven meer onderzoek te willen doen naar deze wijze van samenwerken. Hiermee moet worden bekeken of de fusie geen nadelige gevolgen heeft voor de patiënt of de zorginkoop.
Ernst Kuipers, bestuurder van het Erasmus MC zegt hierover: “Dat een academisch en regionaal ziekenhuis op deze wijze met elkaar gaan samenwerken is nieuw in het zorglandschap en past goed binnen de afspraken van het hoofdlijnenakkoord. Wij vinden het belangrijk dat de ACM een weloverwogen keuze maakt.” Albert van Wijk, bestuursvoorzitter van het IJsselland Ziekenhuis geeft aan: “Het belang van de patiënt staat in deze samenwerking voorop. Door ons anders te organiseren zijn we beter in staat om de juiste zorg op de juiste plek te geven.”
De afspraken die beide ziekenhuizen met elkaar willen maken, richten zich op het optimaliseren van de patiëntreis. De zorg die de ziekenhuizen bieden is complementair aan elkaar. Het IJsselland Ziekenhuis is een algemeen ziekenhuis dat tweedelijns zorg in de eigen regio biedt. Het Erasmus MC biedt tertiaire zorg voor geheel Zuidwest Nederland.
Met de samenwerking willen de ziekenhuizen vanuit hun eigen identiteit de patiënt op de verschillende locaties het type zorg leveren waarin ze gespecialiseerd zijn. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft daarom eerder al onder voorwaarden goedkeuring gegeven aan deze samenwerking.
De ziekenhuizen zullen de NZa hierbij de komende jaren inzicht geven in de gezamenlijk ontplooide zorginitiatieven. Ook hebben de twee ziekenhuizen bij de inrichting van de gezamenlijke governancestructuur afgesproken dat zij beiden als zelfstandige entiteiten afspraken blijven maken en onderhandelen met de zorgverzekeraars.