De grote vakantie staat voor de deur. Veel mensen hebben maanden geleden hun vakantie al geboekt en de koffers staan reeds klaar. “Natuurlijk hopen we dat je geniet van je vakantie, maar let wel op: neem geen bedwantsen mee naar huis”, waarschuwt Merijn Janssen, directeur van ongediertebestrijdersplatform Beestjes Kwijt. “De dreiging is actueel, we zien over de laatste drie maanden een stijging van 49% in het aantal zoekopdrachten rond bedwantsen en een stijging van 48% ten opzichte van vorig jaar mei.”
“Bedwantsen zijn kleine insecten die in en rond je bed wonen”, vertelt Janssen. “Ze leven van mensenbloed. Als je slaapt kruipen ze op je of tegen je aan, bijten zich vast in je huid en zuigen zich vol met bloed. Net als bij muggenbeten brengt dat je veel jeuk, maar ook bultjes en soms zelfs uitslag over je hele lichaam. Gevaarlijk zijn bedwantsen niet, vervelend wel, want waar muggen uitsterven na het seizoen blijven bedwantsen in leven. En ze planten zich ook nog eens razendsnel voort.”
Hoe kom je eraan?
Je neemt bedwantsen zelf mee naar huis, als verstekelingen in je bagage. Uit een hotel bijvoorbeeld, een pension, een bed & breakfast, maar ook uit een vliegtuig of een trein. De beestjes klimmen daar gewoon je bagage in. “Daarom raden we ook altijd af om bij aankomst in je vakantieverblijf je koffer op bed te gooien”, zegt de Nijmeegse ongediertebestrijder Jerry Egter. “Want zitten er bedwantsen in dat bed, dan kruipen ze zo je koffer in. Wil je op safe spelen: hang niet al je kleren gelijk in een kast, maar haal eruit wat je nodig hebt en zet je koffer in de badkamer. Controleer je kamer goed, met name het bed en de ombouw en zie je iets verdachts, meld het dan bij de receptie.”
Bedwantsen kom je overal tegen
Veel mensen denken dat bedwantsen te maken hebben met een slechte hygiëne. Egter schudt zijn hoofd. “Bedwantsen komen heus niet alleen voor in sjofele pensionnetjes. Dat is een belangrijke misvatting. Bedwantsen doen niet aan rangen en standen. Zelfs de grootste en meest gerenommeerde hotelketens in Amerika kampen met bedwantsen op hun kamers. Soms zijn daar hele verdiepingen besmet. In de VS is het probleem zo groot dat de bedwants heel veel aandacht krijgt, om mensen bewust te maken van de ellende die de beestjes met zich meebrengen. Begin juni werd daar zelfs een landelijke Bed Bug Awareness Week georganiseerd. Dat zegt wel genoeg.”
Hoe kom je eraf?
Heb je eenmaal bedwantsen op je slaapkamer, dan ben je er zomaar niet van af. “Bedwantsen bestrijden is een fikse klus, zelfs voor ons als gediplomeerde ongediertebestrijders”, zegt Giovanni Schouten die als ongediertebestrijder in de regio Utrecht regelmatig met bedwantsenplagen te maken krijgt. “Probleem is dat de beestjes heel klein zijn en zich op de gekste plaatsen verstoppen. Niet alleen in je matras of bedombouw, maar ook in een nachtkastje of bedlampje, in de vloerbedekking, achter plinten en achter loszittend behang, in plooien van gordijnen, overal. Ik krijg een bedwantsbesmetting altijd onder controle, maar soms moet ik er wel een paar keer voor terugkomen.”
Bedwantsenplaag
Zelf bedwantsen bestrijden kan wel, maar helemaal eronder krijg je de plaag nooit. “Stofzuigen, stofzuigen, stofzuigen”, stelt Schouten. “En alles controleren. Wat in de was kan, doe je in de was. Maar dan nog. Als ze in je bedombouw zitten, in de vloerbedekking, achter plinten. Wat dan? Wij werken met hitte- of stoombehandelingen en dan nog is het afwachten of we alles hebben. Je verspreidt bedwantsen namelijk ook makkelijk door het huis, via het beddengoed dat je in de was doet bijvoorbeeld. Of ze kruipen via plafonds en spouwmuren naar een andere ruimte. De beestjes vliegen en springen niet, maar lopend kun je in het leven ook een heel eind komen. Zo ontstaat dus een ware bedwantsenplaag. En geloof me, die wil je echt niet in je huis hebben.”